Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΒΒC: Η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Τα νέα δραματικά επεισόδια του ελληνικού θρίλερ φέρνουν πιο κοντά αυτό που μέχρι πρότινος έμοιαζε απίστευτο, την πιθανότητα οι Έλληνες να απορρίψουν το ευρώ, σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το βρετανικό δίκτυο BBC, ενώ παράλληλα εκτιμά τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα στο μέλλον.

Αν η Ελλάδα επέλεγε να δράσει μονομερώς απλά εγκαταλείποντας την Ευρωζώνη, η επονομαζόμενη «πυρηνική επιλογή» συμπεριλαμβάνει την υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος – της νέας δραχμής – αφήνοντας τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης να λειτουργήσει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, θα είχαμε να κάνουμε με περισσότερη προσφορά, παρά ζήτηση. «Το νέο νόμισμα θα πήγαινε στα τάρταρα και ο πληθωρισμός θα εκτοξευόταν στα ύψη», σημειώνει ο Peter Dixon, αναλυτής της Commerzbank.

Θα ήταν ένα νόμιμο ναρκοπέδιο, καθώς οι βασικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές όπως τα στεγαστικά δάνεια θα έπρεπε να αλλάξουν ονομαστική αξία και δεν θα ήταν μόνο αυτό.

«Το επίπεδο διαβίωσης θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα. Δείχνει ότι είναι μία ελκυστική επιλογή, ωστόσο το βραχυπρόθεσμο κόστος θα είναι τεράστιο», υπογραμμίζει ο Dixon.

Όσο για το χρέος, θα παρέμενε σε ευρώ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες θα έπρεπε να μειώσουν ξανά στο μισό την αξία των ομολόγων.

Τα assets των τραπεζών στο εσωτερικό της χώρας θα έπρεπε να υποτιμηθούν, καθώς και τα ελληνικά ομόλογα που διατηρούν κάποιοι στο εξωτερικό.

Πιθανότατα η Ελλάδα θα έπρεπε να εφαρμόσει κεφαλαιακούς ελέγχους για να αποτρέψει την έξοδο κεφαλαίων, περίπου όπως η Μαλαισία το 1998 μετά την οικονομική κρίση της Ασίας.

Συνεπώς στο καλύτερο σενάριο, με τη δραχμή η Ελλάδα δεν θα είχε αγοραστική δύναμη, τα πάντα θα ήταν απίστευτα ακριβά και επίσης θα ήταν χρεοκοπημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου