Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Το ζήτημα του “τέλους ακινήτων” της ΔΕΗ - Οι προσπάθειες και τα συμπεράσματά μας


image


Πώς έχει το ζήτημα της πληρωμής του “ειδικού τέλους ακινήτων”, μετά από την εμπειρία που έχει πλέον αποκτηθεί από όλο το προηγούμενο διάστημα;

Ας κάνουμε μία ανακεφαλαίωση του προβλήματος:

- Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ (και των άλλων παρόχων) στέλνονται πλέον σε τακτική βάση και εκτιμάται ότι περίπου το 50% των πολιτών τους έχουν λάβει, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα τους λάβουν και οι υπόλοιποι.

- Η ΔΕΗ δε μπόρεσε τελικά να χειριστεί το ζήτημα των λογαριασμών για τις οικονομικά αδύναμες ομάδες (άνεργους, άτομα με αναπηρία κλπ) και παραπέμπει σε ρύθμιση των διαφορών, μετά την πληρωμή του τέλους. Βέβαια, αυτό συνεπάγεται οικονομική εξόντωση των αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία στη συνέχεια, για να πετύχουν το αυτονόητο!

- Με αφορμή το ειδικό τέλος ακινήτων, αποκαλύφθηκε ότι πολλοί δήμοι έχουν στα αρχεία τους λανθασμένες τιμές ζώνης ακινήτων. Οι περιπτώσεις που εξετάσαμε έδειξαν ότι υπάρχουν μεν μερικές τιμές ζώνης οι οποίες είναι χαμηλότερες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε τιμές ζώνης που εμφανίζονται να είναι υψηλότερες αυτών που κανονικά ισχύουν.
Έτσι, στις περιπτώσεις αυτές, το τέλος ακινήτων είναι αυξημένο σε σχέση με το κανονικό. Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι, επί σειρά ετών, πολλοί πολίτες πληρώνουν στους δήμους (μέσω της ΔΕΗ) αυξημένα δημοτικά τέλη!

Από την πλευρά του Συλλόγου, κάναμε τις παρακάτω ενέργειες:

- Πρώτοι απ’ όλους τους φορείς, στις 21 Οκτωβρίου 2011, καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης κατά του τέλους ακινήτων. Η αίτηση αυτή, θα συζητηθεί, με κατεπείγουσες διαδικασίες, στις 2 Δεκεμβρίου 2011.

- Ξεκινήσαμε μία “εκστρατεία διαμαρτυρίας” κατά τις ΔΕΗ (και τους άλλους παρόχους), μέσω της οργάνωσης ενός “μαζικού εξωδίκου”. Το εξώδικο αυτό (στο οποίο κάποιος μπορεί να συμμετάσχει έως τις 28 Νοεμβρίου) έχει μία διπλή σημασία: α) αποτελεί μία μαζική διαμαρτυρία πολιτών, με αποδέκτη τη ΔΕΗ, αλλά και την Κυβέρνηση για την άδικη αυτή φορολογία και β) προειδοποιεί τη ΔΕΗ ότι, εάν κάποιος αποφασίσει να μην πληρώσει το τέλος, τότε ενδέχεται να της υποβάλει αγωγή αποζημίωσης για τις βλάβες, αλλά και την “ηθική βλάβη” που θα υποστεί.

- Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση νομικών οδών για τη νόμιμη καθυστέρηση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων. Μάλιστα, για το λόγο αυτό δημοσιεύθηκε και ειδικό άρθρο, το οποίο έλαβε μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ.
Όμως, η πρακτική έδειξε ότι τελικά, η “έννομη αντίσταση” κατά του απαράδεκτου αυτού νόμου, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτό, για τους παρακάτω λόγους: α) Με απόφασή της διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σταμάτησε να δέχεται ως παρακαταθήκη το ποσό της αξίας του ρεύματος. β) Μερικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται μέσω ΑΤΜ τις καταθέσεις μόνο για την αξία του ρεύματος. γ) Τα Ειρηνοδικεία της χώρας δηλώνουν “αναρμόδια” για την εκδίκαση (αφού καθώς η έδρα της ΔΕΗ βρίσκεται στην Αθήνα, αποπέμπουν τους πολίτες και τους ζητούν να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας)! δ) Άλλες νομικές διέξοδοι που “ανακαλύπτουν” οι νομικοί (π.χ. προσφυγή στο Πρωτοδικείο με βάση το άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα, περί “προσβολής προσωπικότητας, κλπ) εκτιμάται ότι είναι χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, αφού οποιαδήποτε εξέλιξη θα έρθει μετά από 3-4 μήνες (στην καλύτερη περίπτωση) ή μετά από χρόνια (όπως συνήθως συμβαίνει).
Δηλαδή, η διάσταση της νομιμότητας (η οποία απαιτεί μακροχρόνιες προσπάθειες) από την πραγματικότητα (η οποία απαιτεί άμεσες λύσεις και απαντήσεις), τελικά καταλήγει να εμποδίζει τον φορολογούμενο πολίτη να διεκδικήσει το δίκιο του.
Με αφορμή αυτές τις ατελέσφορες προσπάθειες, αναγκασθήκαμε να δημοσιεύσουμε άρθρο όπου περιγράφουμε την πρακτική αδυναμία να πετύχουμε κάτι, με στόχο την άμεση και νόμιμη αποτροπή της διακοπής της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ.

- Μη έχοντας πολλές επιλογές, καταλήξαμε να αποστείλουμε επιστολή - έκκληση προς τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Βενιζέλο, με την οποία προτρέπουμε τον Υπουργό να δώσει ο ίδιος μία διέξοδο. Το σκεπτικό μας είναι ότι, καθ’ όσον, η εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας γίνεται ταχύτατα, μία λύση στο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα ήταν η προσωρινή αναστολή των κυρώσεων, έως ότου εκδοθεί η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας (εκτιμούμε μέσα στο μήνα Φεβρουάριο). Από σήμερα, ξεκινήσαμε έναν αγώνα επικοινωνίας με Δημάρχους απ’ όλη τη χώρα, έτσι ώστε να προσπαθήσουν και αυτή να ασκήσουν την ίδια “πίεση”.

Συμπερασματικά, δυστυχώς, μετά από πολλές άγονες προσπάθειες, αποδεικνύεται ότι, δε μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικές διέξοδοι για τους πολίτες που να περιλαμβάνουν τρόπους εύχρηστους, χωρίς ταλαιπωρία ή έξοδα.
Τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, θα τη δώσει μόνον το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την ετυμηγορία του, από την εκδίκαση της υπόθεσης. Ευτυχώς, το Συμβούλιο είχε την πρόνοια να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Έως τότε, υπάρχει πάντα η διέξοδος της χρήσης των ΑΤΜ τραπεζών, για την πληρωμή μόνο της αξίας του ρεύματος. Η λύση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι είναι αποτελεσματική. Και σίγουρα, δύσκολα θα εμποδίσει τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κάποιους που πλήρωσαν μόνον αυτό. Εάν κάποιος πληρώσει μέσω ΑΤΜ ή μέσω ίντερνετ, μπορεί να στείλει στη ΔΕΗ το εξώδικο που επισυνάπτεται (δείτε στο δεξί τμήμα του παραθύρου), με το οποίο γνωστοποιεί στη ΔΕΗ την πληρωμή του, αλλά παράλληλα της προσδιορίζει (σύμφωνα με το άρθρο 422 του Αστικού Κώδικα) (δείτε σημείωση στο τέλος) ότι το ποσό που πληρώνει αφορά μόνο στην αξία του ρεύματος, στα δημοτικά τέλη και στην ΕΡΤ. Προσοχή! Το εξώδικο αυτό, θα πρέπει να σταλεί τουλάχιστον μία μέρα πριν από την πληρωμή (αφού ο Αστικός Κώδικας ορίζει ότι η δήλωση θα πρέπει να γίνει “κατά την καταβολή” - όμως, καθώς δεν υπάρχει τρόπος έκφρασης της βούλησης κατά την καταβολή (αφού το ΑΤΜ ή το ίντερνετ δε έχουν σχετικό πεδίο όπου μπορούμε να εκφράσουμε τη βούλησή μας) είναι προτιμότερο να γίνει πριν από την καταβολή).


Η προσωπική μου θέση (όχι η θέση του Συλλόγου μας) και η λογική λένε ότι, με δεδομένη την περίοδο (Δεκέμβριος, προ των Χριστουγέννων) και με δεδομένη την πολιτική κατάσταση της χώρας (προσωρινή και μεταβατική Κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και κόμμα που θεωρεί το νόμο για το τέλος ακινήτων ως αντισυνταγματικό (δείτε σχετικό βίντεο), δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να αναλάβει το πολιτικό κόστος και τις ενδεχόμενες αστικές ευθύνες για τη διακοπή του ρεύματος. Βέβαια, αυτό είναι μία (αβέβαιη) προσωπική θέση και όχι κάτι το οποίο μπορεί να στοιχειοθετηθεί.

Η προτροπή του Συλλόγου μας προς την (παλαιά) Κυβέρνηση ήταν να κάνει την κίνηση να ανακοινώσει μία αναστολή της ισχύος των κυρώσεων. Θα κάνουμε την ίδια προτροπή και προς τα μέλη της νέας Κυβέρνησης.

Όμως, επιμένουμε ότι η ουσία είναι μία: τη λύση θα δώσει η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Πρόκειται για έναν άδικο και αντισυνταγματικό νόμο. Αγωνιστήκαμε μέσα στα ελάχιστα πλαίσια που μπορούσαμε. Θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούμε περισσόερο, κάτι που δύσκολα “παλεύεται”.

Η “μάχη” για την καθυστέρηση της πληρωμής του τέλους ακινήτων, δεν ήταν βέβαια ο σκοπός λειτουργίας του Συλλόγου μας. Και παρά το ότι δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε, δε νοιώθουμε ηττημένοι. Από τις προσπάθειες αυτές, προέκυψε κάτι πολύ σημαντικό: Είναι η πρώτη φορά που ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αντιδρά.
Ο λαός, έστειλε το μήνυμά του. Που σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Συλλόγου μας, αλλά και άλλων φορέων, να στείλουμε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταλήγουν να συνιστούν μία μεγάλη αντίδραση και αντίσταση.

Θα συνεχίσουμε τη νόμιμη αντίσταση εναντίον κάθε (φορολογικού) μέτρου το οποίο περιέχει ενδείξεις αντισυνταγματικότητας (όπως μπορείτε να δείτε και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του αυριανού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, υπάρχει η πρόταση για προσφυγή κατά ενός άλλου μέτρου, το οποίο φορολογεί με μεγαλύτερο συντελεστή τα έσοδα από επαγγελματικά μισθώματα, σε σχέση με τα έσοδα από μισθώσεις για κατοικίες). Θα συνεχίσουμε και είναι βέβαιο ότι, με τους τρόπους αυτούς, αργά ή γρήγορα, θα αναγκάσουμε τις Κυβερνήσεις και τη δημόσια διοίκηση γενικότερα, να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των νόμων.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να επαναλάβω (επειδή θα πρέπει να το μάθουμε καλά) ένα δημοσιονομικό αξίωμα: Το Κράτος, έχει πάντα τη δύναμη να εισπράξει ακόμη και έναν εξόφθαλμα άδικο ή ακόμη και παράνομο φόρο. Δική μας δουλειά είναι να προσπαθούμε, όσο είναι δυνατό, να το εμποδίζουμε! Και για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε και τη δική σας δύναμη, τη δική σας φωνή!


(Σημείωση: Άρθρο 422 του Αστικού Κώδικα - Καταλογισμός σε περίπτωση περισσότερων χρεών Αν ο οφειλέτης έχει περισσότερα χρέη προς το δανειστή, έχει το δικαίωμα να ορίσει κατά την καταβολή το χρέος που θέλει να εξοφληθεί. Αν δεν όρισε τίποτε, η παροχή που έγινε καταλογίζεται πρώτα στο ληξιπρόθεσμο χρέος και, αν υπάρχουν περισσότερα σε εκείνο που παρέχει μικρότερη ασφάλεια για το δανειστή. αν υπάρχουν περισσότερα με ίση ασφάλεια, στο επαχθέστερο για τον οφειλέτη. Αν υπάρχουν περισσότερα εξίσου επαχθή στο αρχαιότερο. Αν όλα τα χρέη είναι σύγχρονα, ο καταλογισμός γίνεται σύμμετρα.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου