Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σε ζούγκλα μετατρέπονται οι σχολικές αυλές!

(της Μαρίας Μπαζδριγιάννη)
Η εποχή που οι κόντρες μεταξύ μαθητών στο προαύλιο του σχολείου τους ήταν ένα εφηβικό παιχνίδι χωρίς επακόλουθα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον οι ανέμελες στιγμές έχουν δώσει τη θέση τους σε καψόνια, απειλές, παρενοχλήσεις στο διαδίκτυο, μίνι συρράξεις, εκφοβισμούς, ακόμη και ξυλοδαρμούς...
Το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικό που σημειώθηκε πριν λίγα 24ωρα σε λύκειο του Αμαρουσίου με πρωταγωνιστή ένα 18χρονο μαθητή από την Πολωνία, ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο με ένα σπαθί νίντζα τραυματίζοντας τέσσερα άτομα, προκάλεσε σοκ όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και σε ολόκληρο το πανελλήνιο. Ωστόσο η έξαρση της μαθητικής παραβατικότητας είναι πλέον γεγονός και αυτή είναι η αιτία για το σημερινό ρεπορτάζ μας.
Τα περιστατικά άλλωστε που έχουν να διηγηθούν εκπαιδευτικοί και ειδικοί από τη Θεσσαλονίκη αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια την πραγματικότητα: μαθητές να πιάνονται στα χέρια για ασήμαντες αφορμές, άλλοι να συμμετέχουν σε συμμορίες ανηλίκων προκαλώντας ακόμη και... μίνι συρράξεις και άλλοι να σπέρνουν τον τρόμο εκτοξεύοντας απειλές και λεκτικές επιθέσεις.
Το 50% των μαθητών
Δυστυχώς η μαθητική βία έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε αρκετά προαύλια των διδακτηρίων της πόλης που θυμίζουν πλέον... ζούγκλα. Τα κρούσματα χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, μαζί όμως και ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν τη σκληρή συμπεριφορά των συμμαθητών τους. Ερευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι το 50% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή λεκτικής ή ψυχολογικής βίας.
«Υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων γιατί είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ακολουθεί την κατάσταση στην κοινωνία μας. Απλά δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό στην έκταση που πρέπει ούτως ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Τέτοια φαινόμενα έχουν τις ρίζες τους στην αλλαγή της οικογένειας, καθώς απουσιάζει πλέον κατά πολύ η μητέρα, η οποία μπορεί να δουλεύει όλη μέρα, στο ότι έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ οι οικογενειακοί δεσμοί και στη μεγάλη πίεση που ασκεί το σχολείο διότι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των μαθητών. Οπότε είναι πάρα πολύ λογικό τα παιδιά αυτά να αντιδρούν και μια αντίδραση είναι και η βία», αναφέρει η σχολική σύμβουλος Κατερίνα Σουσαμίδου.
Καθημερινοί τραυματισμοί
Οπως μάλιστα αναφέρουν στελέχη της εκπαίδευσης, από τη σχολική καθημερινότητα...
online-pressblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου