Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αντιπρόεδρος, υπουργός και... μέγας «προδοτίξ»!



Πολλές ρουκέτες εξαπολύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο την πλατεία Συντάγματος και ειδικότερα το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά μία ήταν η πιο σημαντική: Αυτή που πυροδότησε ο Χάρης Καστανίδης, τέως υπουργός Δικαιοσύνης, συντοπίτης του και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Θεσσαλονικεύς υπουργός, γνωστότερος και με το παρατσούκλι «σας λέγω», για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί, αλλά όχι για άγνοια των εσωκομματικών συσχετισμών.

Οταν λοιπόν αποφάσισε να πει δημοσίως ότι τον Παπανδρέου «τον έριξαν τα συμφέροντα σε συνεργασία με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», στην ουσία υπέδειξε στο εσωκομματικό ακροατήριο τον σύγχρονο «αποστάτη-Εφιάλτη» της παράταξης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Και όσοι γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά ντεσού των σοσιαλιστών, η δήλωση αυτή του Καστανίδη λειτούργησε σαν το παρασύνθημα για να αρχίσει και πάλι το ξέσκισμα Βενιζέλου μέσα στις παπανδρεϊκές οργανώσεις.

Η επικείμενη ψηφοφορία για την εκλογή νέου αρχηγού της παράταξης, δοκιμασία την οποία ο Βενιζέλος δεν άντεξε το 2007, θα αποτελέσει, ως φαίνεται, την αφορμή για να αρχίσει και πάλι ο χορός των δαιμόνων μέσα στην κυβερνητική παράταξη. «Το κόμμα των Παπανδρέου», όπως θα έλεγε και ο... κηπουρός Δρούτσας.

Το γεγονός ότι η επίθεση Καστανίδη κατά της ομάδας Βενιζέλου έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από τη στενή ομάδα των συνεργατών του ΓΑΠ, οι οποίοι δεν «άδειασαν» τον τέως υπουργό, δείχνει -για όσους ξέρουν καλά το ΠΑΣΟΚ- ότι το πανηγύρι θα αρχίσει σύντομα.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήρθαν σε οριακό σημείο δύο φορές μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Η τελευταία ήταν στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Η Ιπποκράτους φοβήθηκε εκείνο το βράδυ την πιθανότητα πτώσης Παπανδρέου με πρωτοβουλία βενιζελικών βουλευτών και γι’ αυτό ανέλαβε να συγκεντρώσει προληπτικά αυθόρμητους παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους στο κόμμα, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά των αποστατών. Δεν χρειάστηκε.

Ο εκβιασμός Βενιζέλου, που άρχισε στα μέσα εκείνης της εβδομάδας με παραιτήσεις και διαδοχικές διαφοροποιήσεις βουλευτών (Αποστολάκη - Καϊλή - Λιντζέρης), έπιασε κατά το ήμισυ.
Ο Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, μόλις κατέστησε σαφές μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ότι θα παραιτηθεί.

Η συνέχεια όμως -παράδοση της πρωθυπουργίας στον Βενιζέλο- όχι μόνο δεν ήταν ανάλογη, αλλά η Ιπποκράτους, μέσω των σημειωμάτων του βασικού σχολιασμού του Πετρουλάκη, ξεκίνησε να σιγοψιθυρίζει το σενάριο που λέει φωναχτά σήμερα ο Καστανίδης.

Στα non paper εκείνων των ημερών καταγράφηκε ο ισχυρισμός ότι ο Παπανδρέου καταδιώκεται από τα συμφέροντα, τα κανάλια και τις τράπεζες. Μόνο οι βουλευτές παραλήφθηκαν.

Πριν από το επεισόδιο με την ψήφο εμπιστοσύνης είχε προηγηθεί άλλο ένα, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Και τότε οι προσκείμενοι στον Βενιζέλο βουλευτές εκβίασαν με καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Μόλις όμως συνάντησε τον Παπανδρέου ο καθοδηγητής τους και συμφώνησε μαζί του την αναβάθμισή του σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αίφνης όλα και όλοι σταμάτησαν.
Ο Παπανδρέου παραδόθηκε και τις δύο φορές στον Βενιζέλο, όπως τον κατηγόρησε ο φιλικός σε αυτόν Τύπος, αλλά όσοι τον ξέρουν λένε ότι είναι μνησίκακος και δεν ξεχνά.

Τώρα λοιπόν που ο Βενιζέλος επείγεται να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πιέζει για εκλογές έως την άνοιξη, ο ΓΑΠ ετοιμάζεται να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα.

Βεβαίως, όσοι ξέρουν καλά το παρασκήνιο, ξέρουν ότι η παραίτηση Παπανδρέου προήλθε από τους έξαλλους με το δημοψήφισμα Μέρκελ και Σαρκοζί και ότι ο Βενιζέλος απλά έσπρωξε τα πράγματα.

Το κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ όμως δεν πολώνεται με τους ξένους, αλλά με τον «νέο αρχιερέα της διαπλοκής». Το έργο θα έχει συνέχεια.


Έρχεται «ρουκέτα» και από τη Συγγρού

Αλλά εκτός από τη ρουκέτα Καστανίδη στον Βενιζέλο, ετοιμάζεται κι άλλη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι εθεάθη πρόσφατα στην... ταράτσα της Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζοντας κι εκείνος με τη σειρά του εκτοξευτήρες για να στείλει τη ρουκέτα του στο Σύνταγμα.

Στις δραματικές συσκέψεις που έγιναν στα γραφεία του κόμματος για το θέμα της επιστολής αυτή την εβδομάδα ακούστηκε πολλές φορές η φράση «σύγχρονος Εφιάλτης» και οι γνωρίζοντες λένε ότι η απαίτηση των δανειστών για υπογραφή προήλθε από τον αντιπρόεδρο, ο οποίος, αν είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, θέλει να μην είναι ο μόνος που έχει βάλει υπογραφή στις δεσμεύσεις.

Οι συνεργάτες του Σαμαρά θεωρούν μάλιστα ότι ο Βενιζέλος σε συνεργασία με το μητσοτακικό μπλοκ έβαλε λόγια στην τρόικα ότι ο Σαμαράς είναι ευρωσκεπτικιστής.

Γι’ αυτό, όταν έρθει η ώρα, κι αυτός για διαφορετικούς λόγους σε σύγκριση με τον Γιώργο θα «λιώσει» τον ραδιούργο Ευάγγελο, τον κατά τους «Financial Times» χειρότερο υπουργό της ευρωζώνης...


Ουρανία Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου