Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

«Να πληρώσει η Γερμανία για να σώσει την Ελλάδα»



Διαβάζοντας κάποιος το χθεσινό άρθρο των «Financial Times» με τίτλο «Ωρα να πληρωθούν γερμανικές αποζημιώσεις», θα μπορούσε να πει ότι «οι Βρετανοί είναι φίλοι μας». Στην πραγματικότητα όμως, κι εν μέσω της κρίσης χρέους, ο βρετανικός Τύπος -στο σύνολό του- το τελευταίο διάστημα και, αφού πρώτα έσταξε χολή για την Ελλάδα, σπεύδει τώρα να βγάλει για τους δικούς του λόγους το αντιγερμανικό του μένος.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, αποκαλύπτονται αλήθειες που ρίχνουν άπλετο φως σχετικά με το οικονομικό - κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

«Τους τελευταίους 18 μήνες η Γερμανία έχει δοκιμάσει όλα τα κόλπα για να περιορίσει τη συμμετοχή της στις ευρωδιασώσεις. Εχει επιβάλει με τον τρόπο της εξοντωτικά μέτρα λιτότητας στις
χρεοκοπημένες χώρες της ευρωζώνης. Εχει βάλει στη μέση το ΔΝΤ. Ενώ ταυτόχρονα έχει αποπειραθεί να πετάξει το μπαλάκι και στην Κίνα. Τέλος, ανακάλυψε και την απίθανη όσο και μάταιη εμμονή με τη μόχλευση του ΕΤΧΣ» έγραφαν χαρακτηριστικά οι «Financial Times», καταλήγοντας όμως στο συμπέρασμα ότι «όλα αυτά τα κόλπα έχουν αποτύχει παταγωδώς και η γηραιά ήπειρος βαδίζει στην άβυσσο, ενώ και η ίδια η Γερμανία υφίσταται την ταπείνωση μιας αποτυχημένης δημοπρασίας κρατικών ομολόγων».

Για τη βρετανική εφημερίδα τα πράγματα πλέον είναι απλά: «Εφτασε η στιγμή η Γερμανία να αποφασίσει: πόσα χρειάζεται αν πληρώσει για να σώσει την Ευρώπη;» Και για να απαντηθεί το ερώτημα, σύμφωνα με τους «Financial Times», πρωτίστως, «οι Γερμανοί οφείλουν να εγκαταλείψουν τον μύθο ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι οι ανάξιοι ευεργετημένοι μιας φιλανθρωπικής “ένωσης μεταβιβάσεων πληρωμών”».
«Η μνησικακία για τους τεμπέληδες Νότιους και για τους αφορολόγητους Ελληνες με τις πισίνες είναι υπερβολική» κατά τους «Financial Times», καθώς «η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία αποκομίζει μυριάδες πλεονεκτήματα από την “ένωση πληρωμών”. Και θα πρέπει τώρα να πληρώσει κάτι παραπάνω για να τα διατηρήσει».

Η βρετανική εφημερίδα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «πληθωριστικοφοβικούς» τους Γερμανούς, ενώ τόνιζε στο άρθρο της ότι «η Γερμανία, αντί τώρα να τιμωρεί τους χαμένους (του ευρώ), θα έπρεπε να τους αποζημιώσει».

Τέλος, για τους «Financial Times» η χώρα που εκπροσωπεί η Μέρκελ πρέπει να αποδεχτεί ότι οι πληρωμές δεν ρέουν προς τη μία πλευρά. «Η Γερμανία πληρώνει μέσω διασώσεων, αλλά ταυτόχρονα επωφελείται μέσω των εμπορικών και νομισματικών καναλιών. Κι αν αποδεχτεί κι αυτή την αλήθεια, τότε θα έχει μια ευκαιρία να σώσει το ευρώ».


Γιώργος Τραπεζιώτης




«Η Αθήνα μπορεί να μας πάρει και τα σώβρακα» λέει ο καθηγητής Ριτζλ

Τη στιγμή που οι γερμανοπρεπείς ντόπιοι εθνοσωτήρες δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση των καλών (;) ελληνογερμανικών σχέσεων παρά για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χρέους που μέρα με τη μέρα την καταστρέφει συθέμελα, ο Γερμανός (!) καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας Αλμπερτ Ριτζλ αποφάσισε να πει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» τα πράγματα με το όνομά τους, μιλώντας ουσιαστικά για το αυτονόητο.
«Η Ελλάδα μπορεί να μας πάρει και τα σώβρακα» τόνισε με νόημα ο καθηγητής Ριτζλ, εξηγώντας ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν η χώρα μας «αποφασίσει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις της».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Γερμανία -που επιδεικνύει άκρατη πολιτική αλαζονεία τη δεδομένη χρονική στιγμή- δεν είναι παρά «ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ού αιώνα» κι αυτό διότι έχει χρεοκοπήσει ήδη τρεις φορές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εκατονταετίας. Και σήμερα, κατά τον Ριτζλ, οφείλει εν πολλοίς την οικονομική της ευμάρεια αλλά και την ανάπτυξή της στη μη διεκδίκηση των τεράστιων πολεμικών αποζημιώσεων -κυρίως- από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τους δύο παγκόσμιους πολέμους στους οποίους συμμετείχε. «Αυτό όμως σήμερα δείχνουν να το έχουν ξεχάσει οι Γερμανοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας στο «Spiegel», λέγοντας παράλληλα ότι «μιλάμε για τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά, που μπροστά τους το ελληνικό χρέος σήμερα είναι κυριολεκτικά ασήμαντο».

Αναφορικά με τη χώρα μας, ο Αλμπερτ Ριτζλ δήλωσε ότι «είναι απόλυτα φυσιολογικό η Γερμανία (την οποία χαρακτήρισε “βασίλισσα, όταν μιλάμε για χρέη”) να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι πιστωτές ως δάνειο στην Ελλάδα, καθώς το γερμανικό οικονομικό θαύμα βασίζεται επί της ουσίας στη μη καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων».

Τέλος, ο Γερμανός καθηγητής έγινε ακόμη πιο αιχμηρός, σχολιάζοντας στο γερμανικό περιοδικό ότι «οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά τα εχθρικά άρθρα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς γι’ αυτούς, κυρίως από τα γερμανικά ΜΜΕ. Κι αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει ξαφνικά πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις, κι αν τότε η Γερμανία υποχρεωθεί να πληρώσει, θα μας πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου