Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΟΛΜΕ: Σχετικά με την έξωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το "Νέο Λύκειο"


    Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερµού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
e-mail: olme@otenet.gr                                                           Αθήνα, 3/11/11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΈΞΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»
                                                                                               
Η καλλιτεχνική εκπαίδευση μπήκε στο στόχαστρο της πολιτικής  του Υπουργείου Παιδείας για γενική έξωση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων (Εικαστικά, Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, Ιστορία Τέχνης) από το λεγόμενο «Νέο Λύκειο».

Φέτος τα μαθήματα αυτά παύουν να διδάσκονται στην Α΄ Λυκείου, και από του χρόνου με βάση τα νέα προγράμματα και διαγράμματα εξαλείφεται πλήρως η διδασκαλία τους και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Τα Καλλιτεχνικά μαθήματα (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο) αν και αποτελούν προϋπόθεση εισαγωγής σε πλείστα ανώτατα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και εξετάζονται πανελλαδικά, καταργούνται εντελώς από το «Νέο Λύκειο», με βάση την αποσυνθετική για τη διδασκαλία της Τέχνης διαδικασία που έχει βάλει μπροστά το ΥΠΕΠΘ.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εξέλιξη αυτή και αποδοκιμάζουμε απερίφραστα τον προωθούμενο εξοβελισμό.
Θεωρούμε επείγουσα την άμεση επανεξέταση του θέματος και σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε την ενίσχυση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών.
Την ίδια κατεύθυνση απαξίωσης και διάλυσης της καλλιτεχνικής διδασκαλίας υπηρετούν εξίσου οι  «προτάσεις», που ήδη προωθούνται έμπρακτα μέσα από τα «πιλοτικά» προγράμματα και τις υπουργικές αποφάσεις για τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο.
Η απόφαση, σύμφωνα με την οποία, μπορούν να διδάσκουν τα Καλλιτεχνικά στο σχολείο και «λοιποί εκπαιδευτικοί ανεξαρτήτως κλάδου-ειδικότητας», κλπ, αποτελεί έλλειψη κατανόησης των λειτουργιών της Τέχνης και της καλλιτεχνικής διδασκαλίας, ακύρωση και καταφρόνηση των αξιών της, απειλή έξωσης από το σχολείο και κατάργησης των λειτουργιών της.
Η ΟΛΜΕ, εκφράζει την πλήρη αντίθεση και διαμαρτυρία της για τα προωθούμενα μέτρα.
Ζητούμε την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης (118218 / Γ7 / 13-10-11) για τα «πιλοτικά» προγράμματα (Πρόταση Β΄) στο Γυμνάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου