Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Το κόμμα της Μέρκελ βρήκε φόρμουλα για να μας βγάλει από το Ευρώ;

Φωτιές έχει ανάψει σχέδιο ψηφίσματος του γερμανικού συντηρητικού κόμματος CDU, το οποίο θα θεσπίζει τη δυνατότητα για μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, χωρίς να εξέρχεται από την Ε.Ε.
Το σχέδιο ψηφίσματος έχει αποτελέσει -σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt- έντονες συζητήσεις στους κόλπους του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως αυτό αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος (14-15 Νοεμβρίου στη Λειψία) και είναι διατυπωμένο ως εξής:
“Αν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης δεν είναι σοβαρά διατεθειμένο ή δεν έχει την
ικανότητα να σεβαστεί τους κοινούς κανόνες της, μπορεί ελεύθερα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς όμως να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

”Η στρατηγική που είχε υιοθετηθεί μέχρι τώρα και συνίστατο στην υπεράσπιση κάθε χιλιοστού της ζώνης του ευρώ είναι στην πάροδο του χρόνου η πιο δαπανηρή για τη Γερμανία”. Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα ο ευρωβουλευτής Μάρκους Πίπερ, ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση,ο οποίος εκτιμά οτι “η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να γίνει ευέλικτη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου