Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αποκάλυψη τώρα για τις Ενοπλες Δυνάμεις!



Σε τραγική οικονομική θέση βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ως συνέπεια και των μέτρων τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα οποία πλέον απειλούν ευθέως τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και, φυσικά, καλείται να λύσει άμεσα και αποτελεσματικά ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Είμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης και το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια» σχολίασε στη «δημοκρατία» υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος, το οποίο για προφανείς λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ωστόσο διατηρεί πρόσβαση στα οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα του Στρατεύματος.

Ειδικότερα, σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης άφησε τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις η ανίκανη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ καταστροφική φαίνεται ότι ήταν η περίοδος από τον περασμένο Ιούνιο, όταν την πολιτική ηγεσία ανέλαβε ο προσφάτως απομακρυνθείς Πάνος Μπεγλίτης.

Τα προβλήματα, φυσικά, δεν δημιουργήθηκαν μόνο τη χρονική περίοδο που υπουργός ήταν ο κ. Μπεγλίτης, αλλά «έρχονται» και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που δεν κατάφερε να τα λύσει, με αποτέλεσμα τα προβλήματα αυτά να απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, οι οποίες ταλαιπωρούνται από έλλειψη ανταλλακτικών, ως συνέπεια των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, με στελέχη χωρίς ηθικό και με οπλικά συστήματα που, ενώ χρειάζονται αντικατάσταση, δεν αντικαθιστανται ελλείψει κονδυλίων.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα επαναλαμβανόμενα το τελευταίο διάστημα περιστατικά προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι τα πολλά αρνητικά γεγονότα, συσσωρευμένα σε τόσο σύντομο διάστημα, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ηθικό των στελεχών. Ερχονται δε να προστεθούν σε ένα κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των οικονομικών περικοπών και όσων συνεπάγεται η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και στις Ενοπλες Δυνάμεις.


Πλήθος προβλήματα

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές αγωνίας για τα προβλήματα που συσσωρεύονται. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις προμήθειες ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός αεροσκαφών, πλοίων, αρμάτων μάχης, αλλά και φορτηγών (ΡΕΟ) να παραμένει ακινητοποιημένος. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια, στο πλαίσιο των περικοπών, να εξοικονομηθούν καύσιμα, όπως αποκάλυψε στις 17 Οκτωβρίου η «δημοκρατία».

Αυτό, όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εκπαιδεύσεις, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί. «Δεν έχουμε πτώση στο επίπεδο ετοιμότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι όσο περισσότερες εκπαιδεύσεις γίνονται τόσο καλύτερα είναι» αναφέρει αξιωματικός. Συνάδελφός του, αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και τις ελλείψεις, σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα στόλο, σε όλα τα Οπλα, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις «“σκυλεύουμε” τα οχήματα, τα πλοία, τα ιπτάμενα μέσα που πλησιάζουν να περιέλθουν σε αχρηστία, προκειμένου να διατηρήσουμε σε καλύτερη κατάσταση τα υπόλοιπα».

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο με τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία σε καθημερινή βάση βρίσκονται στον ουρανό του Αιγαίο για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Την ίδια ώρα, συνολικά ο αεροπορικός στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας εκτιμάται ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ως προς τις ανάγκες ανανέωσης, κάτι που έχει επισημανθεί πολλές φορές. Ωστόσο, οι αποφάσεις για προμήθεια νέων μαχητικών, που είχαν προαναγγελθεί από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα καθυστερήσουν κι άλλο, ίσως να μην πραγματοποιηθούν ή έχουν ήδη μεταφερθεί για το επόμενο έτος, με την προτεραιότητα να δίνεται στη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών και τη διατήρησή τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Τα δεδομένα αυτά είναι σε γνώση τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας, οι οποίες είναι αλήθεια ότι, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν ελάχιστες ημέρες στο Πεντάγωνο, επιχειρούν να κλείσουν τις τρύπες που έχουν δημιουργήσει οι προκάτοχοί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος εμπιστεύεται απόλυτα την στρατιωτική ηγεσία και έχει δώσει ήδη κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση στο μέτρο του δυνατού των συσσωρευμένων προβλημάτων.


Και εκπτώσεις στην εκπαίδευση

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν μειώσει αισθητά και τις ασκήσεις - εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως έγινε πρόσφατα με τον Παρμενίωνα του Στρατού Ξηράς και μια άσκηση εφέδρων της Πολεμικής Αεροπορίας. «Για να έχεις υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, πρέπει να κάνεις δύσκολες ασκήσεις. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένο ποσοστό ρίσκου» λένε στη «δημοκρατία» αξιωματικοί και των τριών Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι δείκτες ατυχημάτων στη χώρα μας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό ασκήσεων υψηλής επικινδυνότητας, είναι χαμηλοί.


Φοίβος Κλαυδιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου