Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Προκαλεί πάλι ο Γκιούλ για το Κυπριακό και απειλεί με διχοτόμηση



Νέες απειλές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σύντομα η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος!

Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» στο πρωτοσέλιδό της έχει τίτλο «Η απειλή για την Κύπρο» και κάνει αναφορά στις δηλώσεις του κ. Γκιουλ που έκανε στους Τούρκους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από το Λονδίνο.

«Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει βήματα, πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τους Ελληνοκυπρίους. Αν είστε ειλικρινείς, κάντε βήματα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Σε διαφορετική περίπτωση, το νησί θα οδηγηθεί σε οριστική διχοτόμηση με δυο διαφορετικά κράτη και θα υποχρεωθείτε να αναγνωρίσετε ό,τι έχουμε αναγνωρίσει κι εμείς» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλων προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες «μισή χώρα θα ηγηθεί μιας άθλιας Ενωσης».

Εν τω μεταξύ, σε καλό κλίμα διεξήχθησαν οι διαβουλεύσεις της μεικτής επιτροπής τεχνοκρατών της Κύπρου και του Λιβάνου για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι έγινε εποικοδομητική και φιλική συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπιών και προσέθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Είπε, επίσης, ότι οι καλές σχέσεις που έχει η Κύπρος με τον Λίβανο «θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Λίβανος έχει κάποιες ανησυχίες, όπως
διατυπώθηκαν και σε επιστολή προς τα Ηνωμένα Εθνη.

Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αναφέροντας ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα το οποίο συζητείται.


Διώξεις για το Μαρί

Την ίδια στιγμή, πολύ κοντά στην ανακοίνωση ποινικών διώξεων σε σχέση με τη φονική τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί τον περασμένο Ιούλιο βρίσκεται η Γενική Εισαγγελία, αφού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος της μελέτης των εγγράφων, των καταθέσεων και της εξέτασης όλου του υλικού.

Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης κάλεσε τους ανακριτές της υπόθεσης να τον ενημερώσουν για το κατά πόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που τους ανατέθηκαν, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν και σήμερα ο κ. Κληρίδης και οι επικεφαλής των ερευνών να έχουν συνάντηση με σκοπό να συζητηθεί η υπόθεση, ώστε πλέον να ληφθούν αποφάσεις για ποιους θα ασκηθούν διώξεις.

Ο κ. Κληρίδης είχε ζητήσει από τους ανακριτές να προβούν σε ελέγχους τεκμηρίων και καταθέσεων, ώστε να διαπιστωθεί ότι όσα αναφέρονται συμφωνούν με αυτά που είναι καταγεγραμμένα. Οι ανακριτές έχουν ήδη συμπληρώσει και αυτό το έργο και θα ενημερώσουν σχετικά τον εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου