Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΝΟ.Δ.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών για τον Ε.Φ.Κ. φυσικού αερίου στη βιομηχανία λιπασμάτων

Η ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Καβάλας, στο πλαίσιο στήριξης δίκαιων αιτημάτων φορέων της πόλης, προώθησε προς την κεντρική διοίκηση του κόμματος, αίτημα του σωματείου εργαζομένων στη Β.Φ.Λ. , σχετικό με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο φυσικό αέριο. Στη συνέχεια, η Ν.Δ., διά του κ. Σταϊκούρα (αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Οικονομικών), κατέθεσε σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει ως εξής:

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών
Προβλήματα από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο φυσικό αέριο στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης Καβάλας Α.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σύλλογο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης Καβάλας, αυτή είναι η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, με ενεργό ρόλο στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα μιας και λειτουργεί επ’ ωφελεία των αγροτών προσφέροντάς τους ποιοτικά λιπάσματα σε ανταγωνιστικές τιμές. Παράλληλα, η εταιρεία έχει να επιδείξει εξαγωγική δραστηριότητα, διαθέτοντας το 50% της παραγωγής της στο εξωτερικό, συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας όπου δραστηριοποιείται με 1.300 εργαζόμενους, οι οποίοι συνεισφέρουν με τη σειρά τους στην «τόνωση» της πραγματικής οικονομίας της περιοχής και τέλος συνδράμει, μέσω πληρωμής φόρων, στην ανάταξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Από το 2009, στην εταιρεία τέθηκε σε εφαρμογή 10ετές πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ενώ παράλληλα ελήφθησαν και μέτρα εξυγίανσής της, τα οποία άρχισαν δειλά να αποδίδουν.
Όμως, το γεγονός ότι το 40% του κόστους παραγωγής της εταιρείας είναι το φυσικό αέριο (ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας και όχι ως καύσιμο) σε συνδυασμό με το ότι η τιμή της αγοράς του ήταν ήδη (πριν την επιβολή του Ε.Φ.Κ.) υψηλότερη σε ποσοστό 15% από την τιμή των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ως αποτέλεσμα (μετά την επιβολή του Ε.Φ.Κ.) η διαφορά στην τιμή αγοράς να διαμορφώνεται πλέον στην τάξη του 30%. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιβάλλουν Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο και όσα επιβάλλουν περιορίζονται στο ελάχιστο ύψος που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες.
Υπολογίζεται ότι η επιβολή Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο θα επιβαρύνει την εταιρεία με ένα ποσό της τάξης των 9.000.000 ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα την εξάλειψη της ανταγωνιστικότητας του παραγόμενου προϊόντος τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά, γεγονός που θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές φθηνότερων λιπασμάτων από χώρες που δεν επιβάλλουν Ε.Φ.Κ. και σε παύση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου.
Σε μία εποχή που η ανάπτυξη και η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων είναι ύψιστης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η επιπλέον επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των υφιστάμενων λιγοστών παραγωγικών μονάδων της χώρας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη διακοπή της λειτουργίας τους, τη στιγμή μάλιστα που σε γειτονικές χώρες (π.χ. Τουρκία) λειτουργούν 27 παρόμοια εργοστάσια.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. υπουργός
Τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο για την αποφυγή μιας τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης;
Εξετάζεται το ενδεχόμενο αναθεώρησης της επιβολής Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο στις βιομηχανίες;

Ο ερωτών βουλευτής
Χρήστος Σταϊκούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου