Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Σαρωτικές συγχωνεύσεις, καταργήσεις και αλλαγές στη φυσιογνωμία τμημάτων ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ωρα... «Καλλικράτη» και στα πανεπιστήμια

Η Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε χθες ριζική αναδιάρθρωση στον χάρτη των σπουδών
Μετά τα σχολεία ήρθε η ώρα του «Καλλικράτη» και στα πανεπιστήμια. Ριζική αναδιάρθρωση του χάρτη των πανεπιστημιακών σπουδών της χώρας, με βασικό στόχο τη δημιουργία κέντρων αριστείας, ανακοίνωσε χθες η Αννα Διαμαντοπούλου στους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών, των ερευνητών και των καθηγητών ΤΕΙ.
Ετσι για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος αναμένονται σαρωτικές συγχωνεύσεις, καταργήσεις και αλλαγές στη φυσιογνωμία τμημάτων, σχολών και ολόκληρων ιδρυμάτων ανά περιφέρεια και ανά γνωστικό αντικείμενο, προς εξυπηρέτηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδιασμού για τις ανώτατες σπουδές, αλλά και για λόγους οικονομίας.
Σε χθεσινή συνάντηση με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες καθηγητών και ερευνητών της ανώτατης εκπαίδευσης η κυρία Διαμαντοπούλου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου, έθεσε το θέμα επιλογής συγκεκριμένων κριτηρίων για τη χωροταξική αναδιάρθρωση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που θα ανακοινωθούν σύντομα και θα είναι πρωτίστως ακαδημαϊκά. «Είναι αναγκαίο τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις για τη δημιουργία σχολών με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους», τόνισε.

Για τον νέο νόμο-πλαίσιο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου. Η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις που θα διευκολύνουν τα ιδρύματα στην εφαρμογή του νόμου, αφήνοντας παράθυρο για βελτιώσεις, ωστόσο υπενθύμισε πως ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι, αν ως τον Φεβρουάριο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στα ιδρύματα, δεν θα λάβουν χρηματοδότηση.
Πάντως, σε αρκετά πανεπιστήμια οι εκλογές για ανάδειξη εσωτερικών μελών στα νέα Συμβούλια Διοίκησης έχουν δρομολογηθεί και οι πρώτες αναμένεται να διεξαχθούν πριν από τα Χριστούγεννα, όπως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 19 Δεκεμβρίου. Ωστόσο αρκετοί πανεπιστημιακοί αντιδρούν και ο σύλλογος των καθηγητών του ιδρύματος εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί το υπουργείο για θεσμική εκτροπή και ζητεί «να μην προχωρήσει η εκλογική διαδικασία».
 
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου