Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος τρόμαξε από την καταιγίδα και κάνει σιγά σιγά πίσω!



Βήματα πίσω, αναφορικά με το χαράτσι του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αναγκάζεται να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και στη συνεχή κατακραυγή που έχει προκαλέσει αυτό το άδικο και ισοπεδωτικό φοροεισπρακτικό μέτρο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προωθεί εκ των υστέρων μέτρα επίπλαστης ανακούφισης των πολιτών. Στην ουσία, φαίνεται να επιχειρείται να υπάρξει μια μορφή «κοινωνικής δικαιοσύνης» σε ένα μέτρο, που από τη φύση του είναι άδικο.

Ομως, ακόμα και αυτές οι διορθωτικές παρεμβάσεις στερούνται ουσίας, αφού όλα όσα έχουν εξαγγελθεί ή έχουν διοχετευθεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, μέσω διαρροών, καθυστερούν να αποκτήσουν επίσημη μορφή. Η εγκύκλιος που θα συμπεριλάβει τις όποιες αλλαγές μετατίθεται από μέρα σε μέρα, ενώ οι... δακρύβρεχτες ανακοινώσεις επικοινωνιακού τύπου έχουν γίνει από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο κατ' επανάληψιν τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις κορυφώνονται, με ομάδες πολιτών υπό την προστασία ακόμα και δημάρχων να δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουν το χαράτσι, ενώ δεν έλειψαν μέχρι και συλλήψεις συνδικαλιστών αλλά και πολιτών έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Μέχρι και ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετιγκερ παραδέχτηκε ότι η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη καταβολής του τέλους ακινήτων έρχεται σε αντίθεση με σχετική Κοινοτική Οδηγία. Για «υπέρμετρα επαχθές μέτρο» έκανε λόγο χθες και η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι η χρονική διάρκεια για τη διακοπή του ρεύματος θα αυξηθεί από τις 40 ημέρες στις 80, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι θα απαλλαχθούν από την καταβολή του τέλους όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 80% και όσοι είναι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη. Επίσης, την ώρα που οι υπηρεσίες του υπουργείου ξεμένουν από εργαζομένους, αφού λόγω εφεδρείας και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι μαζική η φυγή των υπαλλήλων, ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλει τη δημιουργία τριμελών συνεργείων που θα ελέγχουν απευθείας τις αιτήσεις των πολιτών που ζητούν εξαίρεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, παραδέχτηκε ότι το χαράτσι στα ακίνητα είναι άδικο, αλλά έπρεπε να εφαρμοστεί για να βρει το Δημόσιο 1,7 δισ. ευρώ, που ήταν απαραίτητα έως το τέλος του έτους.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου