Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Βεντέτα» Σόιμπλε με τον Σαμαρά



Φαίνεται ότι μέσα στην ψυχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν ξυπνήσει τα χειρότερα ένστικτα αυτού του λαού.

Αλλιώς, δεν μπορεί να ερμηνευτεί η συμπεριφορά του απέναντι στην Ελλάδα, λίγες ώρες πριν ο Ελληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επισκεφτεί τις Βρυξέλλες για το θέμα του ξεπαγώματος της έκτης δόσης, αλλά και της υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Ο Γερμανός υπουργός και ο Ολλανδός ομόλογός του Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, που δήλωσε ότι οι έγγραφες δεσμεύσεις είναι προαπαιτούμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Ελληνες ή θα είναι μαζί μας ή όχι», δεν αρκούνται στις επίσημες δεσμεύσεις των ελληνικών δυνάμεων τόσο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά με θράσος κατακτητή επιμένουν στην ταπείνωση της Ελλάδας και στην παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας ισότιμου μέλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητώντας «γραπτές εγγυήσεις, αλλιώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ευρώ».

Η στάση αυτή του Βερολίνου αλλά και του Αμστερνταμ δείχνει μια ιδιότυπη αλλά και προκλητική ταυτόχρονα βεντέτα που έχει ξεσπάσει και έχει ως στόχο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει ότι δεν πρόκειται να «παίξει» με την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας και ότι έχει κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα ο γνωστός «κωλοτούμπας» Γιώργος Καρατζαφέρης, που έως χτες δήλωνε ότι «υπάρχει μπέσα και φιλότιμο» και δεν πρόκειται να υπογράψει, το γύρισε ως συνήθως στο τσάμικο για να πιέσει τη Ν.Δ. και μετά τη συνάντησή του με την τρόικα ισχυρίστηκε ότι «θα κάνει ό,τι πρέπει για να πάρει η χώρα την έκτη δόση».

Οσο για τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, που βάζει δυο χρόνια υπογραφές παράδοσης της χώρας, ισχυρίστηκε ότι είναι ανάγκη να εκταμιευτεί η έκτη δόση, για να μην υπάρξει πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις, και επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ώστε να εφαρμοστεί σύντομα το πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε το Σάββατο το πρωί με τους κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν, ξεκαθάρισε στα μέλη της τρόικας ότι έχει κάνει πέντε ενέργειες που συνιστούν πλήρη και θεσμική έκφραση και δέσμευση της Ν.Δ. ότι θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Τα βήματα που έχουν γίνει από τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά είναι:

Πρώτον: Η δημόσια τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής.
Δεύτερον: Η επιστολή που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου αναλύει τις θέσεις του μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λούκα Παπαδήμο, και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του (επιστολή που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας ότι ήταν μεταξύ των κινήσεων που σχεδίαζε ο κ. Σαμαράς). Η επιστολή απευθυνόταν στους ηγέτες του ΕΛΚ, άρα και στην κυρία Μέρκελ και στον κ. Σαρκοζί.
Τρίτον: Η δέσμευση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας που αναγράφεται και στο επίσημο ανακοινωθέν.
Τέταρτον: Δέσμευση συνιστά και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Πέμπτον: Η ψήφιση καταρχήν του Προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει κάποιο άλλο κείμενο και ότι, αν κάποιοι δεν έχουν λάβει την επιστολή του, μπορεί να τους την αποστείλει.

Οταν πάντως ρωτήθηκαν τα μέλη της τρόικας μετά την έξοδό τους από τη Συγγρού αν χρειάζονται επιπλέον έγγραφες δεσμεύσεις, απάντησαν «ουδέν σχόλιον».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου