Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η πλατεία Ταχρίρ πάλι στις φλόγες



Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε Αιγύπτιους ακτιβιστές και στις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξουσία, την οποία διαχειρίζεται η στρατιωτική δομή της χώρας.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, όταν η αιγυπτιακή αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές και τις σκηνές τους από την πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές όμως απώθησαν την αστυνομία και πυρπόλησαν ένα όχημά της, ενώ φώναζαν ότι «(σ)το υπουργείο Εσωτερικών είναι λωποδύτες».

Στις μάχες, οι οποίες συνεχίστηκαν στους δρόμους και στις περιοχές κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και θωρακισμένα οχήματα, με αποτέλεσμα 600 άνθρωποι να τραυματιστούν. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών σχολίασε ότι οι δυνάμεις του ενήργησαν με «θαυμαστή αυτοσυγκράτηση».

Οι πρώτες εθνικές εκλογές μετά την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Νοεμβρίου, ενώ όμως η κυβέρνηση του Ταντάουι υποστηρίζει ότι η διεξαγωγή τους δεν κινδυνεύει από τα βίαια επεισόδια, πολλοί Αιγύπτιοι τις απορρίπτουν ως μ α προσπάθεια επανεισαγωγής ενός ολοκληρωτικού πολιτικού συστήματος, με μόνη διαφορά την επικράτηση της άμεσης στρατιωτικής ηγεσίας. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η επιστροφή της Αιγύπτου στην πολιτική διακυβέρνηση και η αφαίρεση της εξουσίας από το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, οι Αιγύπτιοι αντιδρούν στις προσπάθειες της στρατιωτικής κυβέρνησης να παρουσιάσει την εξουσία της ως απόδειξη όχι μόνο της επιτυχίας, αλλά και της ολοκλήρωσης του αιγυπτιακού βραχίονα της Αραβικής Ανοιξης. Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση της εξουσίας της ως παράλογη και να υποστηρίζει ότι, καθώς ο Μουμπάρακ δεν κυβερνά πλέον, η επανάσταση δεν έχει λόγο να συνεχίζεται. Οποιοι ακτιβιστές επιμένουν να διαφωνούν περιγράφονται ως ταραχοποιοί, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το καλό της Αιγύπτου.

Τα στρατιωτικά δικαστήρια της σύγχρονης αιγυπτιακής κυβέρνησης, οι χιλιάδες συλλήψεις και η περιορισμένη εξουσία, η οποία, όπως φαίνεται, θα έχει η κυβέρνηση που θα αναδειχτεί στις προσεχείς εκλογές, έχουν οδηγήσει τους Αιγυπτίους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θέλουν να ανακτήσουν την επανάστασή τους, για μια ακόμη φορά στην πλατεία Ταχρίρ.


Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου