Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Μοναδικός πλέον ρυθμιστής ο Σαμαράς



Επειδή τις ώρες και τις ημέρες που έρχονται θα διαβάζουμε και θα ακούμε διάφορα ας αποκτήσουμε έναν πρώτο μπούσουλα πλεύσης σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Και ας ξεκινήσουμε από αυτά που ορίζει το Σύνταγμα, για να μην μας λένε παραμύθια:
1. Για να ανοίξουν οι διαδικασίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης πρέπει πρώτα να παραιτηθεί  ο Παπανδρέου.
2. Αν παραιτηθεί ο Παπανδρέου πρέπει να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος θα πάει εν συνεχεία στον Παπούλια για να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Άρα χωρίς παραίτηση Παπανδρέου δεν γίνεται τίποτα άλλο από αναβάπτιση της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ερώτηση: Μπορούν όμως οι ΠΑΣΟΚοι να υποδείξουν κάποιον άλλο εκτός ΠΑΣΟΚ για να πάρει την εντολή από τον Παπούλια;
Απάντηση: Ποιός τρελός θα πάει να τεθεί υπό την έγκριση της Καϊλή, ή της Παναρίτη που την μια μέρα λένε το ένα και την επομένη το άλλο;
Γι αυτό και η κατάσταση με τον ΓΑΠ στην θέση του μόνο ως πλήρες αδιέξοδο μπορεί να χαρακτηριστεί. Και μην ακούτε παραμύθια για υπόγειες συμφωνίες και τα παρόμοια. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει τώρα στο ΠΑΣΟΚ είναι ένας απίθανος αλληλοεκβιασμός Παπανδρέου – Βενιζέλου – Πάγκαλου (επέστρεψε από την Κίνα, η κρύβεται ακόμα στο Σινικό Τείχος;)
Στο μεταξύ έξω ήδη λένε ότι “χωρίς Σαμαρά δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα” – ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό ούτε να τον δούνε δεν ήθελαν (βλέπε δηλώσεις Ομπάμα και Σαρκοζί)
Κι αυτό ο Σαμαράς το επέβαλε. Με την άψογη πολιτικά και ηθικά στάση του έθεσε και τους όρους του διεξόδου και του πολιτικού παιχνιδιού: Κυβέρνηση τεχνοκρατών, σύντομης ζωής με αποκλειστικό σκοπό να πάμε στον λαό για να αποφασίσει και όχι ερήμην του λαού. Και για να κυβερνήσει ό ίδιος ο Σαμαράς σε πιο καθαρό έδαφος.
Κι αυτό το “κυβέρνηση τεχνοκρατών” έχει πολύ μεγάλη σημασία. “Κυβέρνηση τεχνοκρατών” σημαίνει να σταματήσουν τα πολιτικά παζάρια, “πάρε εσύ αυτό, δώσε σ΄εμένα εκείνο”. Σημαίνει επίσης κόψιμο με το μαχαίρι των γνωστών παρασκηνιακών παιχνιδιών της διαπλοκής, των εξαγορών και των συνυποσχετικών. Καθαρές λύσεις.
Γι αυτό και οι αφόρητες πιέσεις εναντίον του. Γι αυτό κι αυτή απίθανη και άθλια εκστρατεία παραπληροφόρησης και απροσανατολισμού. Βγάζει την διαπλοκή έξω από το παιχνίδι και αυτή ορύεται.
Το μόνο κίνδυνο που διατρέχει τώρα, του λένε κάποιοι καλοθελητές, είναι “μην του φύγουν 4-5 βουλευτές και πάνε σε κυβέρνηση συνεργασίας“.
Ε, και; Καλό θα του κάνουν, θα καθαρίσει επιτέλους η παράταξη.
Αλλά σιγά μην κουνηθούν. Για να πάει κάποιος να συγκυβερνήσει στο χάος πρέπει να έχει και υποστήριξη. Και ποιος θα “επενδύσει” σε τέτοιους καιρούς; Πως θα πάρει πίσω την επένδυσή του; Άλλωστε η Συγγρού έστειλε ήδη τα κατάλληλα μηνύματα. Το πειθαρχικό και οι διαγραφές ετοιμάζονται.
Αλλά ιδού η η αλήθεια για όσους αμφιβάλλεται ακόμα:
Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ηγεσίας αν δεν συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, σε συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας“, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο υπουργός επισήμανε ότι θα είχε σημασία μία κυβέρνηση και με τη συμμετοχή μικρότερων κομμάτων. Και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, όμως μετά από έξι μήνες, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
«Ο πρωθυπουργός είναι ανοικτός να αποχωρήσει, ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος. Πρωτόπαπας. Μιλώντας στη ΝΕΤ, επισήμανε ότι επιδίωξη των διαβουλεύσεων, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, είναι να τεθούν οι στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα και τα ονόματα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν λύσεις, υπογράμμισε πως «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει το βάρος, ώστε εντός τριμήνου να γίνουν εκλογές, αφού θα έχουν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και οι εφαρμοστικοί νόμοι και θα έχει διασφαλιστεί η χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου