Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πανικός από την αποτυχία του χαρατσιού στα ακίνητα


Πανικός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών από τη διαφαινόμενη αποτυχία του μέτρου είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από τη μία το διογκούμενο κίνημα δημάρχων που τάσσονται κατά της εφαρμογής του μέτρου, από την άλλη η δικαστική απόφαση που απαγόρεψε στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα, σε συνδυασμό με την άρνηση μεγάλου αριθμού πολιτών να πληρώσουν το χαράτσι, έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβαίνει σε βεβιασμένες διορθωτικές κινήσεις απελπισίας. Εκατοντάδες χιλιάδες αδικημένοι πολίτες θα μπλέξουν με χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να καταφέρουν άμεσα να πάρουν πίσω τα επιπλέον χρήματα που θα πληρώσουν τώρα!

Η όλη κατάσταση ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να συγκαλέσει χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο για τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1. Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, να κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών στις περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.
2. Επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας θεωρείται ότι έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».
3. Η ΔΕΗ να στείλει στους οικείους δήμους όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις, δηλαδή στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος!

Διόρθωση των λαθών

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι ακόμη κι όσοι αδικούνται, καλούμενοι να πληρώσουν εξωπραγματικά χαράτσια, θα πρέπει προς το παρόν να αποδεχθούν την αδικία εξοφλώντας τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις και εκ των υστέρων τούς καλεί να εμπλακούν σε μια απίστευτη διαδικασία γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας με μαζικές προσελεύσεις στα υπό συρρίκνωση ΚΕΠ για υποβολή αιτήσεων και πλήθους δικαιολογητικών με σκοπό τη διόρθωση των λαθών και τον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων!
Ο αριθμός των αδικημένων που θα προσέλθουν για διορθώσεις είναι τόσο μεγάλος, ο αριθμός των υπαλλήλων των ΚΕΠ που θα κληθούν να τους εξυπηρετήσουν είναι τόσο μικρός και ο όγκος των στοιχείων που θα κληθούν οι υπάλληλοι αυτοί να διασταυρώσουν, να επαληθεύσουν και να διορθώσουν τόσο τεράστιος ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι όσοι δεχτούν να πληρώσουν τώρα και να ξεμπλέξουν μετά δεν θα καταφέρουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους ούτε σε 1 ή 2 χρόνια!
Εξάλλου, ο φόβος της «στάσης πληρωμών» από την πλευρά των πολιτών ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών να προβεί και σε άλλες διορθωτικές κινήσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όσον αφορά το τέλος ακινήτων. Ετσι, έδωσε εντολή να συμπληρωθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση ώστε «να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες».

Σε έξι δόσεις το 2012
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

* Την εξαίρεση από το ειδικό τέλος κι άλλων ευπαθών ομάδων (ήδη εξαιρούνται άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι), όπως οι υπερήλικες, οι ασθενείς και τα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η εξαίρεση θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.
* Για τις ελάχιστες «κραυγαλέες» περιπτώσεις λαθών στους λογαριασμούς θα λαμβάνεται μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα.
* Το τέλος του έτους 2012 θα ζητηθεί να εξοφληθεί σε 6 δόσεις, δηλαδή σε 6 λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αντί σε 4 που προβλέπει ο αρχικός νόμος.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε, εξάλλου, ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου.
Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω SMS να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.
Oλα αυτά, βέβαια, καταδεικνύουν την προχειρότητα και την απρονοησία που ελήφθη η απόφαση για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Θετική η πρόταση Σαμαρά

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υποδέχεται θετικά τη θέση «να μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος» που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Κατά του ειδικού τέλους της ΔΕΗ τάσσεται ο Δήμος Πατρέων, ύστερα από απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την απόφαση, ο δήμος θα παράσχει νομική βοήθεια προς τους πολίτες, σε ό,τι έχει να κάνει με το ειδικό τέλος, ενώ θα θέσει στην υπηρεσία των δημοτών και τον τομέα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού θα αποκαθιστά την ηλεκτροδότηση σε περιπτώσεις δημοτών που κρίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Παράλληλα, το περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζητά την άμεση απόσυρση του ειδικού τέλους ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου