Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μεθοδεύουν μετάθεση εκλογών



Την τακτική των παρανοϊκών πιέσεων των Γερμανών προς τον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της υπογραφής υιοθέτησε χθες από το βήμα της Βουλής και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι εκλογές θα γίνουν αργότερα από τις 19 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινήθηκαν και οι χθεσινές συνομιλίες του Λ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

«Είναι λογικό οι δανειστές μας και οι εταίροι μας να θέλουν μια πολιτική βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο αναφοράς συναινετικό, σταθερό, ότι αυτά που λέει τα εννοεί, ότι δεσμεύεται και ακολουθεί ένα σχέδιο συμφωνημένο» είπε με κυνισμό ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για την εκταμίευση δεν θα έχει ληφθεί έως το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου. Εξ αυτού και με δεδομένο ότι η 6η δόση είναι προαπαιτούμενο για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Βενιζέλος μετέθεσε την κύρωσή της από τη Βουλή για τον Ιανουάριο.


Η Νέα Δημοκρατία δεν αναμένεται να αντιδράσει σε αυτό το ενδεχόμενο. Πηγές της Λεωφόρου Συγγρού αναφέρουν ότι η μετάθεση των εκλογών για δύο ή τρεις εβδομάδες μετά την ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί, εφόσον υπάρχουν ακόμα ζητήματα ανοιχτά σχετικά με τη νέα σύμβαση ή το «κούρεμα» με το PSI, δεν συνιστά πρόβλημα. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιοι επιδιώξουν να παρατείνουν κατά πολύ τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης, η αντίδραση θα είναι σφοδρή, καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετα αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο αρχικός στόχος ήταν να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση από τη Βουλή στις 27 Δεκεμβρίου. Εξάλλου και η συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 27 Οκτωβρίου προέβλεπε (άρθρο 12) ότι το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του 2011.

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ως νέα ημερομηνία, με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών μας, ορίστηκε η 7η Ιανουαρίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η καθυστέρηση στην καταβολή της 6ης δόσης, αλλά και άλλα διαδικαστικά ζητήματα, φαίνεται ότι καθιστούν ανέφικτη την ψήφιση της σύμβασης εντός του έτους, κάτι που μεταθέτει και τον χρόνο των εκλογών πιθανότατα για τα τέλη Μαρτίου. Ο ακριβής λόγος, πάντως, που η ευρωζώνη φαίνεται «να σπρώχνει» την ημερομηνία ψήφισης στο νέο έτος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Η νέα δανειακή σύμβαση, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και από τα υπόλοιπα 16 Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Γιώργος Λυκουρέντζος, Κώστας Παπαχλιμίντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου