Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τι σχεδιάζει ο ΓΑΠ με τον Παπαδήμο

Πλυντήριο των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ θέλουν την κυβέρνηση Παπαδήμου


Το βασικό συμπέρασμα από την συζήτηση στην Βουλή είναι ότι οι ΠΑΣΟΚοι άρχισαν να φτιάχουν κλίμα για αναβολή των εκλογών, όπως γράψαμε και χθες. Η διχογνωμία άλλωστε για την πορεία της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και για την χρονική της θητεία, ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ήταν αυτό που χαρακτήρισε τις ομιλίες των περισσότερων βουλευτών. Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  να ομιλούν για συγκυβέρνηση, αγνώστου θητείας. Και τους βουλευτές της ΝΔ να απαντούν ότι δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση και ότι πρέπει η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν.

Κατά τα άλλα είναι προφανές ότι στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν την κυβέρνηση Παπαδήμου ως πλυντήριο των ευθυνών τους και γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να της δώσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν. Στόχος είναι να ξεχάσει ο κόσμος την απεχθή εικόνα της κυβέρνησης Παπανδρέου και στο ενδιάμεσο να λύσουν τις διαφορές τους με τον ΓΑΠ.
Η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απέδειξε ότι η ΝΔ δεν συγκυβερνά, αλλά ψυχικά και για τις εθνικές ανάγκες ανέχεται την συνύπαρξη.
Κυρίως όμως ανέδειξε τις πολλές διαφορετικές στρατηγικές εντός του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες συμπίπτουν σε ένα μόνο πράγμα: πρέπει να παραμείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο Βενιζέλος ελπίζει ότι με τον σοβαρό Παπαδήμο θα καλυφθούν κάτω από το χαλί οι ευθύνες του. Οι Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος, όπως και αρκετοί βουλευτές (Βρεττός, Καρτάλης, Μερεντίτη κ.α.) θέλουν η κυβέρνηση να πετύχει και να διατηρηθεί στην εξουσία. Το ότι ο Λοβέρδος ζήτησε να μην ανοίξει τώρα θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, εντάσσεται σ’ αυτή την τακτική.
Και ο ΓΑΠ εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην ηγεμονία του. Σκέφτεται ήδη να προτείνει στις εκλογές (όποτε και αν γίνουν…) τον Παπαδήμο ως πρωθυπουργό, ενώ ο ίδιος θα μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Και ταυτόχρονα «κλείνει το μάτι» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι από εκείνον και μόνο εξαρτάται η επανεκλογή τους.
Η πρόταση για απλή αναλογική, που έκανε ο ΓΑΠ στη σύσκεψη με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι
- Η ΝΔ δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση
- Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση
- Το καταρρέον ΠΑΣΟΚ δεν θα υποστεί την απώλεια των 50εδρών που προβλέπεται για το δεύτερο κόμμα από τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, αλλά θα πάρει ότι του δώσει ο λαός. Άρα θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές, λέει ο ΓΑΠ στους βουλευτές του.
- Ανοίγει το παιχνίδι σε όλα τα κόμματα (είτε μικρά είτε μεγάλα) που μπορούν να δουν διασπάσεις, συγκολλήσεις, να μπουν στη Βουλή κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου