Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τα τραπεζικά διαθέσιμα στο όριο κατάρρευσης!



Η συνεχής κάμψη της ελληνικής οικονομίας, η φορομπηχτική πολιτική και η κάμψη της αγοράς στεγνώνουν από ρευστό τα ταμεία των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες είτε ζουν από τα έτοιμα είτε «σηκώνουν» τις καταθέσεις τους, οι οποίες οδεύουν προς το εξωτερικό ή το... στρώμα. Τα διαθέσιμα τραπεζικά υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ελληνικές τράπεζες σημείωσαν νέα βουτιά 4% τον Οκτώβριο, ενώ είναι μειωμένα κατά 25% σε σύγκριση με το υψηλό του Δεκεμβρίου του 2009.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταδεικνύουν την πίεση την οποία δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που βλέπει εκατομμύρια ευρώ να κάνουν φτερά κάθε μήνα από τα ταμεία του, με τα διαθέσιμα υπόλοιπα να βρίσκονται αισίως στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2007.

Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη πτώση ήταν πολύ μικρότερη σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, ενώ αντίθετα στην Ιταλία και την Πορτογαλία οι ιδιωτικές καταθέσεις κατέγραψαν άνοδο.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι ελληνικές καταθέσεις -εξαιρουμένων της κεντρικής κυβέρνησης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- υποχώρησαν στα 182,5 δισ. ευρώ, από 189,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις στις ιρλανδικές τράπεζες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 196,9 δισ. ευρώ, έναντι 198,9 δισ. τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ισπανία μειώθηκαν στα 1,693 τρισ. ευρώ, από 1,717 τρισ. ευρώ. Στην Ιταλία οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 1,400 τρισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 1,397 τρισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και στην Πορτογαλία διαμορφώθηκαν στα 235 δισ. ευρώ, από 231,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Τον πανικό που επικράτησε στα γκισέ των τραπεζών τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη. Οπως επισημαίνουν, μετά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και το ζήτημα που προέκυψε από το δημοψήφισμα, επικράτησε πανικός, με τους καταθέτες να συρρέουν μαζικά στις τράπεζες και να ζητούν 2.000 με 3.000 ευρώ μετρητά, προκειμένου να έχουν διαθέσιμα ορισμένα χρήματα για τις ανάγκες των ερχόμενων μηνών. Στο άκουσμα του δημοψηφίσματος πολλοί ήταν οι πολίτες που φοβήθηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, με την ανασφάλεια να χτυπάει κόκκινο.


Νεκταρία Σταμούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου