Ήταν περίπου 11:15, όταν ο 18χρονος Μιχάλης από την Πολωνία, μαθητής της Γ΄ Λυκείου στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, μπήκε σε κατάσταση αμόκ μέσα στο σχολικό ίδρυμα και σκόρπισε τον τρόμο. Ο πρώτος που συνάντησε ήταν ένας υπάλληλος του Δήμου στον Τομέα Καθαριότητας, που οδηγούσε ένα μικρό όχημα καθαρισμού στο προαύλιο και επιχείρησε να τον χτυπήσει με το ιαπωνικό σπαθί (Κατάνα), όμως ευτυχώς την τελευταία στιγμή τον απέφυγε. Αμέσως μετά ο 18χρονος έτρεξε προς το κτίριο του σχολείου.

Εκεί, βρέθηκε στον δρόμο του η φύλακας, που προσπάθησε να τον σταματήσει και την τραυμάτισε στο χέρι. Ο μαθητής σε κατάσταση αμόκ ανέβηκε στο γραφείο του Διευθυντή και εκεί συνάντησε τον Υποδιευθυντή, ο οποίος προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Ο νεαρός τον χτύπησε με το σπαθί σημαδεύοντας τον λαιμό του, όμως όπως άπλωσε το χέρι για να αμυνθεί ο εκπαιδευτικός, γλύτωσε την ζωή του με ένα τραύμα αρκετά μεγάλο, αλλά όχι θανατηφόρο, στην βάση του λαιμού του. Ο καθηγητής έτρεξε και κλείδωσε την πόρτα του, ενώ ο νεαρός βγήκε από ένα μπαλκόνι, έσκισε και τράβηξε την ελληνική σημαία από τον ιστό και στην συνέχεια από την υδρορροή κατέβηκε και πάλι στο προαύλιο.
Εκεί ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την καθαρίστρια του σχολείου που την τραυμάτισε και εκείνη και στην συνέχεια έτρεξε απέναντι και μπήκε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, από το οποίο επίσης κατέβασε και έσκισε την ελληνική σημαία και στην θέση της έβαλε την μπλούζα του. Εκείνη την ώρα έφτασαν και οι αστυνομικοί, οι οποίοι τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα παιδί που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Η μητέρα του αδυνατούσε να τον ελέγξει, όμως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, είχαν φροντίσει και είχαν προσλάβει έναν ψυχολόγο για να βοηθήσει το παιδί.
Στους αστυνομικούς φέρεται να είπε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με τον πατριό του. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία από όλα πάντως είναι ότι, ως εκ θαύματος, την στιγμή που συνέβησαν όλα αυτά, δεν υπήρχαν μαθητές στο προαύλιο, καθώς γινόταν μάθημα στις αίθουσες και ίσως εκεί οι καταστάσεις να είχαν εξελιχθεί και χειρότερα. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα για να τους παρασχεθούν οι Α΄ Βοήθειες.