Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Προς νέα προτεκτοράτα



Χωρίς καμία δόση υπερβολής θα μπορούσε πλέον να ισχυριστεί κάποιος ότι η Ανγκελα Μέρκελ αντιπαθεί την ιδέα του ευρωομόλογου, στον ίδιο βαθμό που αντιπαθούν πολιτικά και την ίδια πολλοί εκ των Ευρωπαίων εταίρων της.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», «οι πιέσεις που δέχεται καθημερινά η Μέρκελ για να αλλάξει τη γραμμή πλεύσης της αυξάνονται. Κι αν δεν υποχωρήσει ως έναν βαθμό σε όσα ζητούν οι εταίροι της, τότε η κρίση χρέους θα συνεχίσει να μεταδίδεται».

Αύριο, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο των «τριών επιλογών» που υπάρχουν για τη γέννηση του ευρωομόλογου, «του οχήματος», σύμφωνα με πολλούς, το «οποίο μπορεί να οδηγήσει την ευρωζώνη στην έξοδο από την κρίση χρέους».

Ο Μπαρόζο πάντως φαίνεται ότι έχει ήδη συμμάχους «στη μάχη του ευρωομόλογου». Ενώ ο Νικολά Σαρκοζί μοιάζει ακόμη αναποφάσιστος, ο νεοδιορισθείς τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ξεκαθάρισε ότι καλοβλέπει μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, οι δύο άνδρες την Πέμπτη θα έχουν συνάντηση με τη Μέρκελ στο Στρασβούργο, προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο τριών επιλογών του Μπαρόζο -σύμφωνα με τη «Suddeutsche Zeitung»-, ενώ ο Μόντι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι έτοιμος να προτείνει στη Γερμανίδα καγκελάριο να αναλάβει το Βερολίνο την ηγεσία του ινστιτούτου που θα εκδίδει τα ευρωομόλογα.

«Δεν θα πάω στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο με το καπέλο του επαίτη στο χέρι. Θα έχω συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να συμβάλω στη σωτηρία του ευρώ» φέρεται να είπε σε στενούς συνεργάτες του ο Μόντι, σύμφωνα με την ιταλική «Il Messaggero», η οποία σημείωνε στο ρεπορτάζ της ότι, για τον Ιταλό πρωθυπουργό, «τα ευρωομόλογα θεωρούνται από τον ίδιο ένα αποτελεσματικό μέσο για μια πραγματική, ενιαία, ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση».

«Οι πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου Μπαρόζο μάλλον δεν είναι πολλές» σημείωνε χθες το «Spiegel», εξηγώντας ότι η Μέρκελ ήδη έχει δηλώσει-δικαιολογήσει το «όχι» της στο ευρωομολόγο με το σκεπτικό ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στον πρόσκαιρο κατευνασμό των αγορών». Η πραγματικότητα όμως μοιάζει να ξεπερνά τον αρνητισμό της Γερμανίδας καγκελάριου. Το κόστος δανεισμού για τις οικονομικά πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ ακόμη και η Γερμανία δείχνει πλέον ευάλωτη σε μία πιθανή επίθεση των κερδοσκόπων εναντίον της, κατά το επόμενο διάστημα.


Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου