Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι... μουρμούρες στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό


Με... μουρμούρες έκλεισε η επεξεργασία του σχεδίου του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τον υφυπουργό Οικονομικών, εκ Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Μουρμούρα ορμώμενο να κινείται σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να ακυρώνει τα επιχειρήματα και την αισιοδοξία του υπουργού. Ηταν, μάλιστα, τόσο πειστικός σε πολλά επιχειρήματά του, ώστε παρά το γεγονός ότι κλείνοντας την ομιλία του ζήτησε από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, προκάλεσε... σύγχυση σε αρκετούς νεοδημοκράτες, οι οποίοι σε πηγαδάκια στο εντευκτήριο της Βουλής αναρωτήθηκαν: «Πώς είναι δυνατόν έπειτα από όλα αυτά να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό;».

Αντίθετος με το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιέργησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Μουρμούρας χαρακτήρισε φιλόδοξους και υπεραισιόδοξους τους στόχους του νέου Προϋπολογισμού λιτότητας και κυρίως την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, μιλώντας, μάλιστα, για χώρα εγκλωβισμένη σε παγίδα χρέους. Σταθερός στη θέση της Ν.Δ. για πλήρη αποτυχία του Μνημονίου, ο κ. Μουρμούρας εκτίμησε ότι για φέτος η ύφεση δεν θα είναι στο 5,5% που ισχυρίζεται ο κ. Βενιζέλος, αλλά στο 6%, και ότι παρά τα δραστικά υπερπολλαπλάσια μέτρα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πάει φέτος στην καλύτερη περίπτωση στο 9% του ΑΕΠ και το χρέος στο 162% του ΑΕΠ. Ακριβώς λόγω της αποτυχίας του Μνημονίου, απέφυγε να υιοθετήσει τους στόχους που έχει θέσει ο κ. Βενιζέλος τόσο για την ύφεση όσο και για τα έσοδα, κάνοντας λόγο για αβεβαιότητες και μεταβλητές που επηρεάζουν τον Προϋπολογισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάλλον όλα αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί και τόσο από αυτούς που συνέταξαν τον Προϋπολογισμό.

Ο «γαλάζιος» υφυπουργός και καθηγητής Μακροοικονομίας προκάλεσε αίσθηση με τις αναφορές του στο PSI, λέγοντας ότι η ιστορία θα καταγράψει το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους ως «προληπτική συντεταγμένη χρεοκοπία» αλλά και το ότι το καθαρό όφελος από το «κούρεμα» δεν θα είναι 100 δισ. Ευρώ, όπως ακούγεται, αλλά 50 δισ. Στην παρούσα φάση, όμως, «ο χαρακτήρας του PSI πρέπει να παραμείνει εθελοντικός και να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός». Χαρακτήρισε, δε, ως κρίσιμο παράγοντα το αν τα ελληνικά ομόλογα θα διέπονται από το ελληνικό ή το αγγλικό Δίκαιο.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αρχίζει το απόγευμα του επόμενου Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου, και η ψήφισή του θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου