Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο επίμονος νομικός που έβαψε την Ισπανία μπλε



«Ο Μαριάνο Ραχόι δεν είναι σπρίντερ, είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων» δήλωνε χθες για τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος της χώρας Χοσέ Μαρία Λασάλ, επιχειρώντας σύγκριση του αρχηγού του με τον σοσιαλιστή αντίπαλό του στις πρόσφατες εκλογές Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα.

Βέβαια, ο παραλληλισμός του Ραχόι ως μαραθωνοδρόμου έγινε με αφορμή την πολιτική υπομονή που προβλέπεται να δείξει ο νέος πρωθυπουργός, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αν και στην περίπτωσή του, και με βάση τη σταδιοδρομία του στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο Ραχόι έδειξε ότι η υπομονή και η αντοχή στις πολιτικές κακουχίες και αναποδιές αποτελούν τα μεγάλα του προσόντα.

Ο λόγος; Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών (με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε το 45% των εκλογικών προτιμήσεων και 186 έδρες, τη στιγμή που οι βαριά ηττημένοι Σοσιαλιστές έλαβαν μόλις το 29% και 110 έδρες), ο 56χρονος ηγέτης των Συντηρητικών χαρακτηριζόταν από τους αναλυτές «ο αιώνιος ηττημένος», εξαιτίας, βέβαια, των δύο χαμένων εκλογικών αναμετρήσεων από τον απερχόμενο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Τώρα όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τον πολιτικό με τα γκρίζα γένια - τα οποία αφήνει για να καλύψουν τα σημάδια που του άφησε στο πρόσωπο ένα σοβαρό τροχαίο. Γιος δικαστή ο Ραχόι, γεννήθηκε στη Γαλικία και σπούδασε Νομικά. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στη γενέτειρά του στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ εισήλθε για πρώτη φορά σε κυβέρνηση το 1996, έπειτα από τη νίκη του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο Ραχόι λίγο έλειψε να γίνει πρωθυπουργός το 2004, όταν διαδέχτηκε στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος τον Αθνάρ, αλλά οι προβλέψεις ανατράπηκαν, έπειτα από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της ίδιας χρονιάς στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης, που στοίχισε τη ζωή σε 200 ανθρώπους.

Παρ’ όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω, παρά τις «κακές γλώσσες» -τους πολιτικούς αντιπάλους του δηλαδή-, που τον αποκαλούσαν «άχρωμο», θέλοντας βέβαια να σκεπάσουν τα εγκλήματα που διέπρατταν οι Σοσιαλιστές στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής τους, που οδήγησε την Ισπανία στο αδιέξοδο. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο μεγάλος νικητής των εκλογών της Κυριακής κατάφερε με το πολιτικό πρόγραμμά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ισπανών ψηφοφόρων και σήμερα δείχνει έτοιμος να οδηγήσει την πατρίδα του στην έξοδο από την κρίση χρέους.


Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου