Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Επιχείρηση σωτηρίας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να σώσει το ΠΑΣΟΚ
Save Private GAP
Όπως αποκαλύψαμε αργά χθες το βράδυ εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται εν εξελίξει σχέδιο σωτηρίας του …ΠΑΣΟΚ με την παραμονή του στην εξουσία μέχρι τον Μάρτιο και την διενέργεια τότε εκλογών.
Εμπνευστής του σχεδίου είναι ο Βενιζέλος ο οποίος εκπροσωπώντας και “ομάδα υπουργών” παζαρεύει με τον Παπανδρέου την εξής μεθόδευση για την αποχώρηση του: Να δώσουν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Παπανδρέου να παραιτηθεί “μέσα σε μια βδομάδα” και στη συνέχεια να αναλάβει πρωθυπουργός ο Βενιζέλος. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα καλέσει όσους βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν ή έφυγαν να επανέλθουν κι έτσι όλοι μαζί να συνεχίσουν να σώνουν την χώρα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Το σενάριο αυτό επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ και από όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης και από όσα δηλώνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
«Ο Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς για το καλό του ιδίου και το καλό του κόμματος και πως εκείνοι θα τον βοηθήσουν. Αυτό προϋποθέτει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι… τέσσερις της τρόικας. Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ηλίας Μόσιαλος έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους από χθες. Περιμένουν και αυτοί από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις διαφυλάσσοντας και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Μια δεύτερη εκδοχή του σενάριου απομάκρυνσης του Παπανδρέου ήταν να συμφωνήσει η ΝΔ σε κυβέρνηση συνεργασίας, ένα σενάριο το οποίο όμως κάηκε χθες όπως είδαμε.
Ορισμένοι όμως , προσπαθούν ακόμα να το κρατήσουν ζωντανό. Έτσι ο Τηλέμαχος Χυτήρης εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι ίσως δεν φθάσουμε έως την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα. Μιλώντας σήμερα το πρωί σε ραδιόφωνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ των άμεσων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Όπως είπε, εάν κάτι τέτοιο δεν ξεκινήσει εντός της ημέρας και εφόσον η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Παπανδρέου «δεσμεύεται από τα όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για συνεργασία από την επομένη».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τη νύκτα που πέρασε το ΠΑΣΟΚ έμεινε …ξάγρυπνο συζητώντας σε δείπνα και μαζώξεις βουλευτών και υπουργών σενάρια διαφυγής. Παπανδρεϊκοί, βενιζελικοί και υπόλοιποι προσπαθούν να βρουν άκρη με έναν Παπανδρέου που άλλα λέει, άλλα  εννοεί και άλλα κάνει.
Η  Εύα Καϊλή, η Σούλα Μερεντίτη, η Τόνια Αντωνίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Κώστας Καρτάλης, ο Νάσος Αλευράς και ο Δημήτρης Λιντζέρης συμφώνησαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «αν» ο πρωθυπουργός δεσμευτεί πως θα ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση και ότι θα τις ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Αλλιώς» θα αρχίσουν τις ανεξαρτητοποιήσεις.
Την πρόθεσή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσει για κυβέρνηση συνεργασίας, εξέφρασε σήμερα στον ΣΚΑΪ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.
Ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε πως ο πρωθυπουργός είναι υπό παραίτηση και η κοινοβουλευτική ομάδα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για να αποχωρήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Ο Παπανδρέου πάντως το παίζει ακόμα δύσκολος και βάζει τους δικούς του βουλευτές να απειλούν ότι θα καταγγείλουν τους άλλους για αποστασία. Και έδειξαν τις διαθέσεις τους στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία και διέλυσαν με το έτσι θέλω. Απλά σηκώθηκαν και έφυγαν ενώ μιλούσαν οι βενιζελικοί. Η  γραμμή άμυνας τους, είναι να μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ώστε αν παραιτηθεί από πρωθυπουργός να μην περάσει αυτόματα το κόμμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή στα χέρια της… τρόικας.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου