Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η γνώση της ημέρας: Τράπεζα Χρόνου

Όπως ίσως θα έχουν καταλάβει οι αξιότιμοι αναγνώστες και όπως τα κατέφεραν οι εξαίρετοι πολιτικοί μας, συντάξεις σε λίγο δεν θα υπάρχουν. Αλλά και λεφτά δεν θα υπάρχουν για τις ιδιωτικές συντάξεις που κάποια κοράκια περιμένουν ότι θα είναι η μελωδία των επόμενων (ευτυχισμένων) χρόνων.

Τουλάχιστον για τους περισσότερους. Με την ευκαιρία λοιπόν αυτής της πικρής διαπίστωσης υπενθυμίζω, κάτι σαν μικρή προοπτική για τους νεώτερους αλλά και σαν παρηγοριά για τους πιο ηλικιωμένους ότι υπάρχει στην Ιαπωνία η Τράπεζα Fureai Kippu. Αυτές οι δυο ιαπωνικές λέξεις σημαίνουν περίπου Εισιτήριο Φροντίδας. Και το νόμισμα που δέχεται αυτή η Τράπεζα με τα 4 εκατομμύρια μέλη περίπου, είναι Χρόνος(!). Οι καταθέσεις δηλαδή είναι ώρες.Φροντίζεις ηλικιωμένους κάποιες ώρες όσο είσαι νεώτερος και αντέχεις. Οι ώρες που αφιέρωσες καταγράφονται και είναι η κατάθεσή σου.
Όταν πια οι δυνάμεις σου λιγοστεύουν έχεις εσύ δικαίωμα κάποιοι άλλοι να σε φροντίσουν αντίστοιχες ώρες. Διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της φροντίδας ήταν τόσο καλό ώστε οι ηλικιωμένοι προτιμούσαν αυτές τις υπηρεσίες αντί τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αγοράσουν με χρήματα.

Ψήνεστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου