Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Το Γενικό Λογιστήριο συνεχίζει να τρομοκρατεί τον κόσμο για τους μισθούς και τις συντάξεις


Επιχείρηση τρομοκρατίας των πολιτών, μέσω της απειλής της μη καταβολής μισθών και συντάξεων μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, βρισκόταν σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι την ύστατη ώρα.

Ακόμη και λίγη ώρα πριν από τις χθεσινές εξελίξεις με την αποστολή επιστολής από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας προς τις δάνειες δυνάμεις, σε πλήρη συντονισμό με τη γραμμή Βενιζέλου στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «προειδοποιούσαν» ότι, αν η χώρα δεν λάβει την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις τον Δεκέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, ένα τα σενάρια που διακινούνταν προβλέπει τη μη καταβολή μισθών, συντάξεων και δώρων Χριστουγέννων, για να πληρωθούν τρία ομόλογα που λήγουν από τις 16 Δεκεμβρίου έως και το τέλος του έτους, συνολικού κόστους 2,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται βέβαια για ένα σενάριο «στάσης πληρωμών», που θα προκαλούσε πρωτοφανή οικονομική ασφυξία σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο όπως είναι αυτή των εορτών των Χριστουγέννων, που περιμένει πώς και πώς ο ιδιωτικός τομέας για να αυξήσει τα έσοδα και να περισώσει ό,τι μπορεί από μια χρονιά βαθιάς ύφεσης, το ενδεχόμενο να στεγνώσει η αγορά από ρευστό, λόγω στάσης πληρωμών, φαντάζει εφιαλτικό.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αφήνει να διαρρεύσει ότι υπάρχουν στα ταμεία του κάτι παραπάνω από 600.000.000 ευρώ αυτή τη στιγμή. Από τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς και του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι υπεύθυνοι του ΓΛΚ εκτιμούν ότι θα εισπράξουν έως το τέλος Νοεμβρίου περίπου 1 δισ. ευρώ, και άλλο 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Την ίδια περίοδο λήγουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ, που πρέπει να εξοφληθούν.

Από αυτά, τα 5 δισ. ευρώ βρίσκονται στην κατοχή ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), έχουν αποδεχτεί εθελοντικά την αποπληρωμή τους αργότερα, εντός του 2012. Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, που ζητούν να εξοφληθούν κανονικά, όπως έχουν αρχικά συμφωνήσει.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου