Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Νέα στρατηγική διαμορφώνει ο Σαμαράς


samaras06Πίσω από την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την εφαρμογή του προγράμματος που τη συνοδεύει οχυρώνεται πλέον ο κ. Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να πείσει το κομματικό του ακροατήριο ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει επ' άπειρον με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, η πρώτη κίνηση του οποίου θα είναι η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής που θα τον οδηγήσει στις εκλογές, δεν προτίθεται να μειώσει την ένταση της πολιτικής του επίθεσης στον κ. Γ. Παπανδρέου.
Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ο αντίπαλός τους στις εκλογές κι έτσι πιστεύουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν την κριτική τους στα όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου:
  • Να μην ξεχαστεί η διετία Παπανδρέου.
  • Να διατηρηθεί και αν είναι δυνατόν να αυξηθεί η συσπείρωση της κομματικής βάσης.
  • Να μη δοθεί το μήνυμα ότι η συγκυβέρνηση διαγράφει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Το βασικό επιχείρημα του ίδιου του κ. Σαμαρά προς εκείνους που του άσκησαν οξύτατη κριτική για τη "στροφή" που έκανε θα είναι ότι κατάφερε να απομακρύνει τον κ. Παπανδρέου από την εξουσία και -κυρίως- ότι απέτυχε την απόφαση για διενέργεια εθνικών εκλογών σε ορατό χρόνο.
Στη ΝΔ εκτιμούν δε ότι η αποφυγή ανάληψης ευθύνης στα λεγόμενα "τοξικά υπουργεία" (οικονομικός κύκλος) θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποφύγουν το πολιτικό κόστος αντι-δημοφιλών αποφάσεων, που ενδεχομένως να ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Εξωκοινοβουλευτικοί
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς επέμεινε μέχρι τέλους στην τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, ενώ παράλληλα στα οικονομικά υπουργεία εκπροσωπείται μόνον από τον σύμβουλο του κ. Γ. Μουρμούρα, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών.
Η στάση του έναντι του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου θα είναι εξαιρετικά προσεκτική, καθώς δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι στηρίζει με "αστερίσκους" την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια εντολή έδωσε και στα "γαλάζια" στελέχη που ανέλαβαν υπουργικά χαρτοφυλάκια, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους χθες το μεσημέρι, λίγο πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τακτικές κινήσεις που θα κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα θα τις παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ:
Θα έχουμε εκλογές σε τρεις μήνες
Το αίτημα για εκλογές άμεσα, όπως επίσης και τη διαφωνία του για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, επαναβεβαίωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς με προσωπική δήλωση που έκανε χθες, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο στον "σκληρό πυρήνα" του κομματικού του μηχανισμού, λέγοντας ότι δεν συγκυβερνά και ότι λέγοντας ναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα "κέρδισε" τη διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φεβρουάριου και την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την εξουσία. "Η ΝΔ", τόνισε, "κατάφερε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης: να αλλάξει κυβέρνηση και πρωθυπουργό στο μέσο της τετραετίας. Αντί να 'χουμε άλλα δύο χρόνια κυβέρνηση Παπανδρέου, θα έχουμε σε τρεις μήνες εκλογές!".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να πείσει ότι θα επιμείνει στον αντι-μνημονιακό αγώνα, λέγοντας ότι "οι απόψεις της ΝΔ για την πολιτική που εφαρμόζεται παραμένουν. Δεν είναι πουκάμισα οι απόψεις για να τις αλλάζεις… Αλλωστε, έχουν δικαιωθεί πλήρως. Η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο…". "Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί δεν πέτυχε η πολιτική που ακολουθήθηκε", πρόσθεσε.
Τέλος, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στο να μην εμπλακεί στα υπουργεία του "οικονομικού κύκλου της κυβέρνησης" και υπαινίχθηκε ότι δεν έπραξε κάτι τέτοιο ακριβώς γιατί διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου