Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Όπως είχαμε πει, το επίκεντρο της κρίσης φεύγει από την Ελλάδα


Τελικά, είτε πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου της Γερμανίας για διάλυση της ευρωζώνης στη σημερινή μορφή της και δημιουργία μιας νέας, με σφραγίδα Μέρκελ, είτε έχουμε να κάνουμε με ηλίθιους ηγέτες που θέλουν να καταστρέψουν ότι χτίστηκε επί 60 χρόνια στην Ευρώπη.
Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα εδώ και μήνες κάποιους στην Ευρώπη τους άφηναν ασυγκίνητους. Είμαστε άλλωστε το μαύρο πρόβατο, οι τεμπέληδες, οι καλοπερασάκηδες, τα λαμόγια και άλλοι τέτοιοι χαρακτηρισμοί. Τώρα που η κρίση χτυπά στην καρδιά της Ευρώπης, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ντόμινο είναι πλέον γεγονός. Μετά την Πορτογαλία, ήρθε η Ισπανία και μετά από αυτήν η μεγάλη Ιταλία, όμως, πλέον το επόμενο θύμα όλοι πιστεύουν ότι θα είναι η Γαλλία. Άλλωστε, η έκθεση γαλλικών τραπεζών σε τοξικά ομόλογα είναι τεράστια και πλέον η Γαλλία θα πρέπει να τρέμει.

Ακόμη και η Σλοβενία η οποία έβριζε την Ελλάδα και ζητούσε την έξοδό της από το ευρώ, ζήτησε λεφτά και τελικά τα πήρε με επιτόκιο πάνω από 7%. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αυτό είναι το όριο για να ζητήσει μια χώρα τη βοήθεια του Μηχανισμού στήριξης.
Όμως, η  αδυναμία της Ισπανίας να απορροφήσει 3,5 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων ομολόγων που είχε ως στόχο και το γεγονός ότι τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, προκαλεί πανικό σε όλη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο των ετήσιων ομολόγων εκτινάχθηκε στο 5,022% από 3,608%, τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών ομολόγων ανήλθαν στο 6,27%, ενώ χθες η Ιταλία κατέβαλε υψηλότατο τίμημα δανεισμού καθώς διέθεσε για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία ομόλογα πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 6,3%, ενώ σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της ιταλικής κυβέρνησης ξεπέρασε πάλι το 7%.
Το γαλλικό spread έφθασε τις 175 μονάδες βάσης, ενώ το βελγικό σκαρφάλωσε στις 293 μονάδες.
Η Γαλλία βρίσκεται μια ανάσα από το να χάσει την ανώτερη αξιολόγηση ΑΑΑ, γεγονός που θα σημάνει και την κατάρρευση της οικονομίας της.

«Θα πρέπει να ηχήσει το καμπανάκι συναγερμού για τη Γαλλία», προειδοποιεί εξάλλου η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg στην τελευταία της έκθεση για τη γαλλική οικονομία. Τόσο η τράπεζα όσο και το ευρωπαϊκό κέντρο μελετών Lisbon Council δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού: η πιστοληπτική αξιολόγηση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης κινδυνεύει.

Μετά από όλα αυτά το ευρώ υποχώρησε στο 1,35 δολάρια ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν να μη μπορούν να αντέξουν.
Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να ομφαλοσκοπούμε και να τσακωνόμαστε για το αν είναι συγκυβέρνηση ή όχι, για το αν ο Παπαδήμος θα κάνει εκλογές ή αν ο Γιωργάκης θα έχει ενεργό πολιτικό ρόλο, για το αν τα γομάρια και τα γαϊδούρια εξακολουθούν να υπάρχουν στα κόμματα και για το αν ο Χατζηγάκης βλέπει κουκουλοφόρους του διαδικτύου, όμως έξω τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
Οι κερδοσκόποι ήδη ποντάρουν στη διάλυση της Ευρωζώνης, και η περίπτωση της Ελλάδας θεωρείται ξεπερασμένη. Κι όμως, αντί να βλέπει η Μέρκελ ότι η κατάρρευση είναι προ των πυλών και θα χάσει και η ίδια, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι αν θα αποβάλλεται κάποια απείθαρχη χώρα. Το κόμμα της ψήφισε υπέρ της αποβολής μιας χώρας από την ΕΕ λες και το πρόβλημα είναι αυτό. Έτσι που πάμε δε θα είναι μόνο η Ελλάδα που θα αποχωρήσει, θα ακολουθήσουν και τρεις – τέσσερις άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου