Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ο ψεύτικος γερμανικός παράδεισος



Οταν γίνεται λόγος στην Ευρώπη για οικονομική σταθερότητα, λιτότητα και υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, τότε η χώρα που επιδεικνύεται ως πρότυπο και μοντέλο είναι συνήθως η Γερμανία.

Βεβαίως, επιδεικνύεται ως πρότυπο κυρίως από τους ίδιους τους Γερμανούς, και δη τη γερμανική κυβέρνηση. Κάποιοι άλλοι Γερμανοί όμως, δημοσιογράφοι στο επάγγελμα, που εργάζονται στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», αποφάσισαν μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα να εκθέσουν στοιχεία με στόχο να αποδείξουν ότι η οικονομία της χώρας τους δεν είναι και τόσο ισχυρή όσο παρουσιάζεται.

«Στην πραγματικότητα, τα οικονομικά της γερμανική κυβέρνησης δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση όσο η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να πιστεύουμε» αναφέρει το περιοδικό. «Από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται διάφοροι δείκτες μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η Γερμανία δεν θα διατηρήσει τη θέση του παραδείγματος προς μίμηση για πολύ ακόμα. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι πάνω από 80% επί του ΑΕΠ, ποσοστό που, αν συγκριθεί με εκείνα άλλων χωρών, δεν είναι σίγουρα υποδειγματικό. Στην πραγματικότητα και στην καλύτερη περίπτωση είναι απλά ο μέσος όρος. Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, συγκεκριμένα, ακόμη και χώρες όπως η Ισπανία βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα από το 80%» επισημαίνεται στο άρθρο. Πού αποδίδει το περιοδικό την κατάσταση της χώρας και πού στηρίζει τις προβλέψεις του για το ζοφερό οικονομικό μέλλον της Γερμανίας;

Στα ανεπαρκή μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στη χώρα. «Ο λόγος για την ανησυχητική αύξηση του χρέους είναι η μείωση των προσπαθειών λιτότητας. Καθώς το χρήμα ρέει, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας έχει ανακαλύψει ξανά τη χαρά τού να ξοδεύει. Στην τελευταία τους συνάντηση τα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ενέκριναν νέα έξοδα, τα οποία στο μέλλον θα επιβαρύνουν σημαντικά τον ομοσπονδιακό συνασπισμό» υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος καταγράφοντας εν συνεχεία σημαντικές σπατάλες που πραγματοποιούνται σε διάφορα υπουργεία της Γερμανίας. Τέλος, το περιοδικό «Der Spiegel» επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία υπαγορεύει στις άλλες χώρες της ευρωζώνης να μάθουν να ζουν με τις δικές τους δυνάμεις, η «ειρωνεία» είναι ότι η ίδια κάνει ακριβώς το αντίθετο.


Τριμερής συνάντηση στη Γαλλία

Τριμερής συνάντηση για την κρίση χρέους και το μέλλον του ευρώ μεταξύ της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και του νέου προέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Μάριο Μόντι θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Στρασβούργο. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στο Παρίσι, αλλά, ύστερα από σχετική απόφαση της Γαλλικής Προεδρίας, ο Νικολά Σαρκοζί θα υποδεχθεί τους άλλους δύο ηγέτες στο Μέγαρο της Νομαρχίας στο Στρασβούργο, στις 12.25 το μεσημέρι της Πέμπτης. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των τριών ηγετών, με αντικείμενο την προετοιμασία για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής.


Μαρία Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου