Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Λιτότητα διαρκείας – Μειώσεις μισθών και συντάξεων και μέτρα φωτιά για ελεύθερους επαγγελματίες


- Ασφυκτικό "πρέσιγκ" από την τρόικα για απολύσεις-εφεδρεία στο Δημόσιο
- “Ψήνονται” νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων στο Δημόσιο
- Αντικειμενικά κριτήρια-φωτιά και πόθεν έσχες για όλους
-Στις 19.00 οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου Πρωθυπουργού στη Βουλή
Μετά τις ευχές Μέρκελ και Σαρκοζί πέρασαν στο... παρασύνθημα. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Πρωθυπουργό του ξεκαθάρισαν ότι η έκτη δόση, αλλά και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα όσα συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν θα δεχθούν την παραμικρή απόκλιση από τα συμφωνηθέντα και τους στόχους.Η ανοχή στον οποία ήλπιζε η κυβέρνηση, έστω μερικών ημερών δεν δόθηκε και κάπως έτσι οι σημερινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από τον Λ. Παπαδήμο στις επτά το απόγευμα θα μοιάζουν με ... “μήνυμα προς τα έξω”
Οι κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση είναι τέσσερις. Πρώτα απ' όλα το σπάταλο κράτος.
Αυτό σημαίνει άμεση μείωση δημόσιων οργανισμών που με βάση τα όσα γνωρίζουμε θα σημάνει μείωση κατά 30%.
Άμεση θα είναι η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας με 30.000 υπαλλήλους εφέτος, αλλά και σχεδόν άλλους τόσους ανά έτος ως το 2015.
Παράλληλα η τρόικα επανέρχεται και φέρνει “μαύρα μαντάτα” και για απολύσεις υπαλλήλων αλλά και ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των προσλήψεων.
Ο δεύτερος άξονας θα είναι η μείωση μισθών και συντάξεων, όχι όμως μέσω οριζόντιο περικοπών αλλά με στόχο τα υψηλά κλιμάκια.
Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί περιορισμός του κράτους μέσω ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών έτσι ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, αλλά και να μπουν έσοδα στα ταμεία.
Νέοι φόροι δεν προβλέπονται, ούτε έκτακτες εισφορές καθώς θεωρείται πως η φοροδοτική ικανότητα έχει φτάσει στο ναδίρ, ωστόσο αυτή τη φορά μπαίνουν στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω αυστηρότατων αντικειμενικών κριτηρίων που θα αυξήσουν κατακόρυφα τη φορολογία τους, ενώ όλοι θα πρέπει στο μέλλον να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες για τη διασταύρωση στοιχείων.
Το τέταρτο βήμα έχει να κάνει με το ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κατ' επιταγή της τρόικας.
Από σήμερα ουσιαστικά ξεκινάει ένας άνευ προηγουμένου μαραθώνιος με απανωτές συσκέψεις πρώτα για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, αλλά και την την προώθηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Ο Ε. Βενιζέλος το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κεντρικό σημείο των οποίων θα είναι η προώθηση όλων των ενεργειών και όρων που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου στήριξης.
Νωρίτερα στις 9 το πρωί ο κ Βενιζέλος θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους αρμόδιους υφυπουργούς και τα υπηρεσιακά στελέχη για τον προϋπολογισμό του 2012. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος προϋπολογισμός να κατατεθεί το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με την Τρόικα η οποία αναμένεται να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση απο τα μέσα της εβδομάδος αμέσως μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης απο τη Βουλή.
Μετά τη σύσκεψη για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό να έχει ψηφισθεί έως το Μάρτιο.
 newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου