Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πνευμονία: Μια νόσος που θέλει ιδιαίτερη προσοχή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας, διαβάστε για το εμβόλιο, τις εξετάσεις και τη θεραπεία της πνευμονίας.
Η πνευμονία είναι μια οξεία φλεγμονή, μικροβιακής ή ιογενούς αιτιολογίας, του πνευμονικού ιστού. Η επιμόλυνση του ατόμου μπορεί να είναι ενδονοσοκομειακή ή εξωνοσοκομειακή. Τα κυριότερα μικρόβια είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος, το μυκόπλασμα και τα... χλαμύδια και σπανιότατα ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και οι μύκητες. Οι συνήθεις ιοί που μπορούν να προκαλέσουν ιογενή πνευμονία είναι ο ιός της Influenza, της Parainfluenza και του RSV.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθόρισε την 2α Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας και αναφέρει ότι η πνευμονιοκοκκική νόσος είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα υγείας μεταξύ των βρεφών και των παιδιών. Μπορούν επίσης να προκληθούν οξεία μέση ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Αποτελεί δε παγκοσμίως την αιτία για ένα εκατομμύριο θανάτους σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Αν και η ανακάλυψη των αντιβιοτικών έλυσε το πρόβλημα της βακτηριακής πνευμονίας, μετά το 1980 έχει παρατηρηθεί αύξηση στα περιστατικά και στη θνητότητα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα σε άτομα άνω των 60 ετών. Οι ιατροί συνιστούν για προληπτικούς λόγους τη χρήση εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο (για παιδιά κάτω των 5 ετών το 7 - δύναμο και το 10 - δύναμο εμβόλιο και το 23 - δύναμο για άτομα άνω των 60 ετών).
Η κλασσική ακτινογραφία παραμένει το gold standard για τη διάγνωση της πύκνωσης των πνευμονικών λοβών και τις πιθανές διηθήσεις στον πνεύμονα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ακτινογραφία είναι αρνητική, η αξία της αξονικής τομογραφίας είναι σημαντική. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί από τους ιατρούς στις πνευμονίες που αναπτύσσονται στους ασθενείς μετά το πρώτο 48ωρο από την εισαγωγή τους. Στην περίπτωση αυτή το αίτιο είναι ενδονοσοκομειακό και μπορεί να είναι ο πνευμονιόκοκκος ή ο αιμόφιλος της Influenza.
Ο συνδυασμός μικροβιολογικής καλλιέργειας των πτυέλων, ακτινολογικής διερεύνησης των πνευμόνων και κλινικής εικόνας – ιστορικού αποτελεί στην εποχή μας το τρίπτυχο ορθής διάγνωσης της νόσου.
iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου