Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ταπεινωτικοί όροι από Σορκοζύ


logolemonde

(Le Monde)— Δεν υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση. Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω όσο δεν θα έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και να θέσει στους Έλληνες το μόνο ερώτημα που υπάρχει: θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ; Αυτή είναι η διαπραγματευτική θέση του Νικολά Σαρκοζύ ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες, απόψε, ακριβώς πριν από την έναρξη του G20.

Προηγουμένως ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει κλειδώσει τις θέσεις του με την καγεκαλλάριο, Άγκελα Μέρκελ, τη δ/ντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Συβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, ΕΚΤ). Και όλοι αυτοί θα θέσουν τον κ. Παπανδρέου ενώπιον των ευθυνών του. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει: σύμφωνα με το Bercy, οι Έλληνες δεν θα έχουν πλέον χρήματα το αργότερο το Δεκέμβριο.
Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα προτιμούσαν να ενεργήσει ο κ. Παπανδρέου όπως ο Ισπανός ομόλογός του Θαπατέρο ο οποίος είχε το θάρρος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να λάβει δύσκολα μέτρα. Εάν επιμείνει στο δημοψήφισμά του, οι Ευρωπαίοι θέλουν το χρονοδιάγραμμα να επιταχυνθεί άμεσα. Ο κ. Παπανδρέου καλείται να θέσει το πραγματικό ερώτημα, αυτό που θα κατέληγε σε μία απόρριψη από τους Έλληνες του σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης: θέλετε να βγείτε από την ευρωζώνη;
Σύμφωνα με ένα Γάλλο διαπραγματευτή, το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει εδώ και μία εβδομάδα. Δεν βρισκόμαστε πλέον στην κατάσταση μίας Ευρώπης ανίκανης να επιλύσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα από τα μέλη της, αλλά σε αυτή μίας χώρας που απορρίπτει μία διέξοδο. ‘Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους Έλληνες να αυτοκτονήσουν. Καλύτερα είναι να το κάνουν οι ίδιοι παρά η Άγκελα Μέρκελ’,αναφέρει εμπιστευτικά ένας Γάλλος υπεύθυνος.
Σε αυτήν την περίπτωση, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή η χρεοκοπία της θα γινόταν μία ελληνική υπόθεση με κινδύνους επέκτασης, κυρίως για την Ιταλία, ελαφρώς μειωμένους. Ένας Γάλλος υπεύθυνος μετριάζει το επιχείρημα: ‘Η μετάδοση της κρίσης είναι ήδη εδώ. Για να πάρουμε μία μικρή ιδέα του τί θα προκαλούσε μία ελληνική χρεοκοπία αρκεί να κοιτάξουμε τις αγορές’. Ένας διπλωμάτης του γαλλικού ΥΠΕΞ προσθέτει ότι μία έξοδος από το ευρώ είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη. Οι Έλληνες θα άδειαζαν όλους τους λογαριασμούς τους όσο θα πλησίαζε η μοιραία ημέρα.
Αναμένοντας δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ στην Αθήνα. Η κυβέρνηση αναμένει την τελευταία δόση του σχεδίου που είχε αποφασιστεί το 2010, ύψους 8 δις ευρώ από το ΔΝΤ και τα κράτη της Ε.Ε. υπό τη μορφή βοήθειας και διμερών δανείων. Η εκταμίευσή του κρίνεται αφάνταστη: οι μη Ευρωπαίοι εταίροι του ΔΝΤ αντιτίθενται, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν μία χώρα που αρνείται να αναλάβει δεσμεύσεις. Η καταβολή αυτών των 8 δις ευρώ είχε σαν όρο την υιοθέτηση νέων μέτρων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου βοήθειας των 130 δις ευρώ που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου