Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου για το κούρεμα


Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους, έκαναν πρόταση στην Ελλάδα να ανταλλάξουν τα ομόλογα που διαθέτουν με την έκδοση νέων των οποίων η ονομαστική αξία θα είναι μειωμένη στο μισό.
Όμως, οι όροι που θέτουν είναι τα νέα ομόλογα να περιέχουν υψηλά επιτόκια και επιπλέον κίνητρα, όπως ετήσιες αποπληρωμές εφόσον  η ελληνική οικονομία ανακάμψει:
Επίσης, οι δανειστές επιμένουν ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα πρέπει να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στην ελληνικό δίκαιο. Με αυτό τον τρόπο οι δανειστές θα αποφύγουν τις όποιες μελλοντικές ζημίες που ενδεχόμενος μπορεί να προκληθούν από την ελληνική πλευρά.

Η παραπάνω “απόρρητη” πρόταση, παρουσιάστηκε στις ελληνικές αρχές την Κυριακή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times.
Οι συζητήσεις μεταξύ των κατόχων ομολόγων και της Αθήνας είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μία διαφορετική πρόταση.
Πέρα από τα σημαντικά ερωτήματα που όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια προκύπτουν από το δημοσίευμα, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα με αφορμή και την συζήτηση στην Βουλή επί των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνησης. Γνωρίζουν η Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί τις μυστικές διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση για το χρέος;
Αλλά διαβάστε τη συνέχεια: Στόχος των διαπραγματεύσεων, είναι η οριστικοποίηση των λεπτομερειών της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, όπου το IFF( Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών), ένα κονσόρτσιουμ κατόχων ελληνικών ομολόγων, συμφώνησε να «κουρέψει» κατά 50% την ονομαστική αξία των ομολόγων τους.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων καθώς και οι λήξεις των ομολόγων που χρησιμοποιούνται στις ανταλλαγές (swaps) για το “κούρεμα”, εμπεριέχουν κινδύνους όσον αφορά την απόσβεση που μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι τους, καθώς θα κερδίσουν ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με  την καθαρή παρούσα αξία (NPV) των χαρτοφυλακίων τους και όχι τα μεγάλα νούμερα που ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Οι προτάσεις του IIF, περιλαμβάνουν τρεις διαφορετικές επιλογές ανταλλαγής ομολόγων. Και οι τρεις προμηνύουν μία μείωση της τάξεως του 51 με 53 % στην καθαρή παρούσα αξία (NPV) τους. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος στόχος υπολογίζεται να επιτευχθεί μέσω ενός « εκπτωτικού επιτοκίου» αξίας 12%- δηλαδή κατά ένα τρίτο περισσότερο από το 9% που ειπώθηκε στην τελευταία συμφωνία.
Το 9% επικρίθηκε από πολλούς ως υπερβολικά υψηλό. Μία πρόσφατη  έκθεση της Barclays Capital για την ελληνική συμφωνία, προτείνει το εκπτωτικό επιτόκιο να είναι 3.15%. Το εκπτωτικό επιτόκιο ενός ομολόγου αποτελεί έναν υπολογισμό για το πόσο γρήγορα μειώνεται η αξία του χρήματος με την πάροδο του χρόνου. Ένα υψηλό εκπτωτικό επιτόκιο καταστεί τα νέα ομόλογα να φαίνονται ότι έχουν μικρότερη αξία όταν γίνεται η ανταλλαγή.
Εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις, σημειώνουν ότι σύμβουλοι της ελληνικής πλευράς έχουν αρχίσει ήδη και κάνουν προτάσεις οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια ζημία της τάξεως του 70-80 % στην καθαρή παρούσα αξία (NPV).
Η πιο ξεκάθαρη επιλογή για το IIF, είναι να γίνει μια ανταλλαγή των σημερινών ομολόγων με νέα μειωμένης αξίας κατά 50%, που θα έχουν όμως ετήσιο επιτόκιο 8%- που σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα εισπράττουν  ετησίως  περίπου τα ίδια χρήματα με σήμερα.
Επιπρόσθετα, τα νέα ομόλογα θα περιέχουν και εγγυήσεις πάνω στο ΑΕΠ της χώρας. Όπως αναφέρεται στην πρόταση του IIF, οι εν λόγω εγγυήσεις θα εξασφαλίζουν στους δανειστές επιπλέον πληρωμές εάν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί ταχύτερα απ΄ ότι προβλέπει η Eurostat. Αυτά τα επιπλέον κέρδη θα συμβάλουν στη συγκράτηση του συνόλου των ζημιών στην καθαρή παρούσα αξία (NPV) του συνόλου των χαρτοφυλακίων των επενδυτών.
Επίσης, τα νέα ομόλογα θα υποστηρίζονται μέσω μίας εγγύησης ύψους 30 δις ευρώ. Ποσό που θα συγκεντρωθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης.
Οι άλλες δύο προτάσεις θα χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά και περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης  με άμεση γνώση των συζητήσεων.
Υπό αυτό το σενάριο, θα προταθεί στους ξένους επενδυτές μια ανάλογη συμφωνία, όμως οι Έλληνες επενδυτές- στους οποίους περιλαμβάνονται τα προβληματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και οι προβληματικές τράπεζες- θα πάρουν μόνο ένα “ κούρεμα” της τάξεως του 37%.
Ακόμη, δεν πρόκειται να πάρουν ανάλογες   εγγυήσεις  για τα νέα ομόλογα, με αυτές  που ενδεχόμενος θα δοθούν στου ξένους.
(Πάνος Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου