Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Θα μείνω» λέει ο ΓΑΠ, «φύγε» του λέει το 73,4 %



Από το «είμαι ανοιχτός σε όλα» της Παρασκευής, στο «δεν ξέρω πότε και αν θα φύγω» πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, παίζοντας την κολοκυθιά και εκμεταλλευόμενος αφενός μεν την οικονομική συγκυρία, αφετέρου δε τα ψιλά γράμματα του καταστατικού του κόμματος, που του δίνουν περιθώρια παραμονής στην ηγεσία το λιγότερο για ένα τρίμηνο, καθώς τόσος χρόνος χρειάζεται να προηγηθεί για την προκήρυξη του συνεδρίου.

Συνεπής λοιπόν στην τακτική του ωφελιμιστικού χάους, της δημιουργικής ανακατωσούρας και των επιδέξιων πισωγυρισμάτων για να μπερδέψει, να δουλέψει και να διχάσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για μια ακόμη φορά, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να αποφύγει τις ξεκάθαρες εξηγήσεις και τις διαφανείς λύσεις ως προς το ζήτημα της διαδοχής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, με πρόσχημα την καταβολή της 6ης δόσης και ταυτίζοντας τεχνηέντως την πορεία της χώρας με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την παρελκυστική τακτική για να έχει σύμμαχο τον χρόνο, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό και την έλλειψη αποφασιστικών κινήσεων ή την ανετοιμότητα εκ μέρους των επίδοξων διαδόχων του, που όσο παραμένουν στην κυβέρνηση η φθορά τους θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Γιώργου Παπανδρέου.

Από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησε κύκλο επαφών με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος για να συζητήσει μαζί τους για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, η αρχική εντύπωση που τους έδωσε περί αποχώρησής του διαψεύστηκε χθες από το Γραφείο Τύπου της Ιπποκράτους. «Η επιτυχία της κυβέρνησης, η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούν προτεραιότητα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου. Οτιδήποτε άλλο, όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου, που σήμερα θα ακούσει διαδοχικά τις απόψεις των Θ. Πάγκαλου, Πέτρου Ευθυμίου, Χ. Καστανίδη και Α. Κακλαμάνη, δεν δείχνει να τείνει ευήκοα ώτα στη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, που σε ποσοστό 73,4 %, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rass για το “Παρόν”, ζητά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία.

Χαμένοι στις παρασκηνιακές ζυμώσεις και τη διερεύνηση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται είναι και οι δελφίνοι. Ηδη οι Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος, που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της ομάδας των «μεταρρυθμιστών» μαζί με τους Α. Λοβέρδο και Α. Διαμαντοπούλου, υπαινίχθηκαν χθες την ανάγκη να εκφραστεί η νέα γενιά πολιτικών που θα σηματοδοτήσει το τέλος της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, μια ομάδα βουλευτών, που ανήκει στην κοινοβουλευτική σειρά του 2009, ετοιμάζει κείμενο με αιχμηρό περιεχόμενο και κατά του Γ. Παπανδρέου και κατά των «κορυφαίων», που καλεί να συζητήσει μαζί τους τις εξελίξεις. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά εις εκ των συντακτών, «είναι δυνατόν να συζητά με αυτούς που δεν τολμούν να βγουν στην κοινωνία και κυκλοφορούν με φρουρούς;».


Γιώργος Κατσίγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου