Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σφαγή ως 40% σε εφάπαξ και επικουρικές!



Σαρωτικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση με μεγάλη μείωση των συντάξεων αλλά και του εφάπαξ έως και 40% και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών - ατομικών λογαριασμών για όλους τους ασφαλισμένους, έτσι ώστε να δίνονται στο μέλλον συντάξεις απόλυτα ανάλογες με τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί, έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας. Οι αλλαγές αυτές θα επιβληθούν από το πόρισμα για τις αναλογιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα επικουρικά ταμεία, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει, ίσως και εντός της εβδομάδας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Το νέο μαχαίρι στην επικουρική ασφάλιση και στα εφάπαξ θα ισχύσει από την 1η του νέου έτους, θα αποτυπωθεί σε έναν ακόμη νόμο και θα αποτελέσει το τρίτο κατά σειράν πετσόκομμα μέσα σε έξι μήνες.

Στην πιο δεινή θέση φαίνεται ότι βρίσκεται το ΕΤΕΑΜ, το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ με περίπου 650.000 ασφαλισμένους, που με βάση τις αναλογιστικές μελέτες καταγράφει ελλείμματα 30.000.000 ευρώ κάθε μήνα. Η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις για το εν λόγω ταμείο θα φτάσει το 40%. Ακολουθούν τα επικουρικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που επίσης βρίσκονται στο κόκκινο και καταγράφουν σημαντικά ελλείμματα. Οι μειώσεις στα ελλειμματικά αυτά ταμεία θα κυμανθούν από 15% έως 30% και θα ισχύσουν άμεσα, από την 1η του νέου έτους. Το ίδιο ισχύει και για τα εφάπαξ και ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που παρουσιάζουν τα Ταμεία Πρόνοιας θα φτάνουν το 40%. Σε όσα Ταμεία οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν πρόβλημα σε βάθος χρόνου οι αντίστοιχες περικοπές θα γίνουν αργότερα, εντός του 2012.

Από το πόρισμα των αναλογιστικών μελετών, που ετοίμασε το τεχνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο ασχολείται με το καθεστώς ασφάλισης στη χώρα, προκύπτει ότι για να είναι βιώσιμα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα καταβολής των συντάξεων από το 2015 και μετά πρέπει οι συντάξεις που θα αποδίδονται να είναι ίσες με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλονται. Με χρονική αφετηρία το 2001, έτος που ξεκίνησε η μηχανογράφηση των ενσήμων, θα υπολογίζεται στο εξής με βάση τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου η επικουρική ασφάλιση που του αναλογεί. Μάλιστα θα υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης για όλα τα Ταμεία. Για όσους έχουν καταβάλει εισφορές πριν από το 2001 η επικουρική σύνταξη δεν πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 20% της βασικής σύνταξης του ασφαλισμένου.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου