Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Πάνε για εκλογές 30 Φεβρουαρίου ή... Πρωταπριλιά



Το προηγούμενο παιχνίδι που παιζόταν ήταν «βρες την επιστολή», τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε το επόμενο «βρες την ημερομηνία των εκλογών». Το μόνο σίγουρο, απ' ό,τι φαίνεται, είναι η ημέρα Κυριακή, καθώς η ημερομηνία «παίζει» και πλέον η 19η Φεβρουαρίου έχει μεταβληθεί σε... πρωταπριλιάτικο αστείο, καθώς απομακρύνεται λόγω των καθυστερήσεων στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης αλλά και της εφαρμογής του PSI, που ίσως
αποτελούν για ορισμένους απλώς το πρόσχημα. Ολα δείχνουν ότι οι κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν ούτε έως τα τέλη Φεβρουαρίου «και μάλλον γι' αυτό δεν φταίει το γεγονός ότι ο μήνας... δεν έχει 30», όπως έλεγε με νόημα γνώστης του παρασκηνίου. Τα σενάρια είναι λοιπόν ανοιχτά, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υπουργοί αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν τον Μάιο, ενώ οι «πρόθυμοι σύμμαχοι» ΛΑΟΣ - ΔΗ.ΣΥ. κινούνται στο ίδιο πλαίσιο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε ο κ. Καρατζαφέρης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λουκά Παπαδήμο λέγοντας ότι «η ημερομηνία των εκλογών θα πρέπει να συνοδεύεται από την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου».

Η Νέα Δημοκρατία από τη μεριά της τονίζει ότι την ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου την είχαν συμφωνήσει τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. παρουσία του κ. Βενιζέλου, και συνεργάτες του κ. Σαμαρά ξεκαθαρίζουν ότι η καθυστέρηση δυο τριών εβδομάδων μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλά αυτό είναι το καταληκτικό σημείο. Με βάση τους έως τώρα σχεδιασμούς το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι στις 29 Νοεμβρίου αποδεσμεύεται η έκτη δόση και στις 12 Δεκεμβρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Η δανειακή σύμβαση αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου και μέσα στον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το PSI. Αρα οι ημερομηνίες που κατά τη Ν.Δ. «παίζουν» είναι η 4η, η 11 και η 18η Μαρτίου. Αυτές οι Κυριακές θεωρούνται οι πιο ενδεικτικές.

Μια τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο έδωσε την αφορμή για ερμηνείες ότι οι εκλογές μεταφέρονται για τον Μάιο. Η αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασφαλιστεί η συμφωνία» έγινε παρουσία των υπουργών που είχε προτείνει η Ν.Δ., του Σταύρου Δήμα, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του Ιωάννη Μουρμούρα (οι οποίοι δεν τοποθετήθηκαν). Η παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου «βολεύει» το όλον ΠΑΣΟΚ στη μάχη της διαδοχής.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου