Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αλλα 30 δις ευρώ στις τράπεζες (για στήριξη) έδωσε ο Βενιζέλος



Με μια μονοκοντυλιά χθες από τη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος διπλασίασε το εγγυητικό πακέτο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τα 30 δισ. ευρώ του Γ. Παπακωνσταντίνου σε 60 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι από το 2008 τα ποσά που έχουν εγκριθεί προς τις τράπεζες είναι συνολικά 155 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 106 δισ. ευρώ. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο ο έλεγχος της Black Rock στις τράπεζες, από τον οποίο δεν έχουν εξαιρεθεί τα δάνεια σε offshore, να επιφέρει ανάγκη για νέα πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ή αύξηση εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα όχι απλά δεν απέκλεισε αλλά θεώρησε πολύ πιθανό κι άλλες μικρές τράπεζες να μπουν στον προθάλαμο της εξυγίανσης με το καθεστώς που υιοθετήθηκε και για την Proton Bank.

Κατά τα λοιπά «ψιλό γαζί» φαίνεται ότι κοροϊδεύει η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών τον ελληνικό λαό σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία. Κι αυτό γιατί ενάμιση μήνα μετά τη δήλωση του κ. Βενιζέλου από του βήματος της Βουλής ότι η συμφωνία με την Ελβετία είναι θέμα ημερών χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου «ομολόγησε» και πάλι από τη Βουλή ότι «ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο της έρευνας επί των τεχνικών στοιχείων».

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση πάντως ήταν ο καβγάς του κ. Βενιζέλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό να υπερτονίζει ότι οι ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή παρεμποδίζουν τη σύναψη συμφωνίας με την Ελβετία και προκαλούν προβλήματα στη χώρα. Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η συμφωνία που έχουν υπογράψει ήδη η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και θα αποτελέσει την κατευθυντήρια γραμμή προβλέπει ότι όποιος έχει εξαγάγει τα λεφτά του είτε θα πληρώσει έναν πολύ μεγάλο φόρο στις καταθέσεις του (μεταξύ 20% και 34% του συνολικού ποσού) είτε θα δεχτεί να γίνει γνωστό το όνομά του ώστε να υπαχθεί στον φορολογικό έλεγχο της Ελλάδας για τα χρήματα αυτά. Παρότι όμως η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι από την ημέρα υπογραφής απαιτείται περίπου ενάμισι έτος, φαίνεται πως δεν έχει κάνει το παραμικρό.

Οσον αφορά τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι από τις 18 Νοεμβρίου έχει αποσταλεί ομαδική ειδοποιητήρια επιστολή στους μεγαλοοφειλέτες προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλιώς τα ονόματα και των φυσικών προσώπων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο. «Το οκταήμερο εκπνέει την Παρασκευή και τότε θα είμαι έτοιμος να δώσω τα ονόματα στη δημοσιότητα» είπε.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου