Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ψαλίδι έως 30% στις επικουρικές



Τη «σφαγή» των επικουρικών συντάξεων μεθοδεύει το υπουργείο Εργασίας.

Οι πρώτες πληροφορίες από τις νέες αναλογιστικές μελέτες που απαίτησε η τρόικα, οι οποίες ολοκληρώνονται έως τα τέλη Νοεμβρίου, εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας της συντριπτικής πλειονότητας των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, γεγονός που μεταφράζεται σε νέα δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 30% από το νέο έτος. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η μειωμένη επιχορήγηση του Δημοσίου στην κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2012, κάτι που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για την κύρια ασφάλιση.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να θέσει θέμα επικουρικής ασφάλισης άμεσα, ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα, με προοπτική να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η του νέου έτους. Σε απόλυτη ταύτιση με τις απαιτήσεις της τρόικας, οι μειώσεις στις συντάξεις θα κινούνται στο ύψος του 20% για όσα επικουρικά ταμεία φανεί ότι έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου, και 30% και άνω για εκείνα τα Ταμεία που το πρόβλημα είναι άμεσο. Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν και πάλι τα επικουρικά ταμεία των ΔΕΚΟ και ειδικά όσα έχουν και στο παρελθόν αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης των τρεχουσών αναγκών τους (π.χ. ταμείο ΕΥΔΑΠ).

Επίσης, σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν και τα πρώην «ευγενή» επικουρικά ταμεία, που -λόγω των τεράστιων χρεών που δημιούργησαν- αναγκάστηκαν να απορροφηθούν από το επικουρικό του ΙΚΑ (π.χ. επικουρικό ταμείο Γενικής Τράπεζας).

Οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες για την επικουρική ασφάλιση, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, είχαν ως έτος βάσης το 2008 και οδήγησαν σε... αιματηρές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, που κυμάνθηκαν από 15% έως και 50% (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων). Η τρόικα όμως απαίτησε νέες αναλογιστικές μελέτες, με πιο πρόσφατο έτος βάσης, το οποίο συμφωνήθηκε να είναι το 2010. Ετσι, μέσα σε καθεστώς ύφεσης, ήταν λογικό η απεικόνιση της βιωσιμότητας των Ταμείων σε βάθος δεκαετιών (έως 2060) να εμφανίσει σημαντική πιθανότητα, στο μέλλον, να παρουσιαστεί πρόβλημα ρευστότητας. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά την κύρια ασφάλιση, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών βάζουν το φιτίλι για να τιναχτεί λίγο αργότερα στον αέρα. Στο σχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα υπάρχει η πρόβλεψη για κρατική συμμετοχή 13,4 δισ. ευρώ, ποσό σαφώς μικρότερο από τα 15 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν τη φετινή χρονιά και από τα 17 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία ή θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά τους για να βρουν ρευστό και να καλύψουν τις ανελαστικές δαπάνες που έχουν ή θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες περικοπές των συντάξεων.


Η τρόικα στέλνει πιο... κάτω τον κατώτατο μισθό

Με πλάγια μέσα προωθείται ακόμη και η μείωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την πάγια θέση της τρόικας. Ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, στην επίσημη τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, έκανε λόγο για «ανάληψη πρωτοβουλίας για συζήτηση και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους» για την επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με... καρότο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να δουν και τον κατώτατο μισθό να μειώνεται. Θα χάσουν δηλαδή την τελευταία δικλίδα ασφαλείας που διαθέτουν, μετά και την επίσημη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Με το «όπλο» των επιχειρησιακών συμβάσεων στη διάθεση των εργοδοτών, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην αγορά εργασίας μπαίνει στην τελική του φάση. Είναι διακαής ο πόθος της τρόικας να καταργηθεί το κατώφλι του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να επέλθει «κινεζοποίηση» των μισθών. Αρα, να δουλέψουν περισσότεροι, αλλά με λιγότερα χρήματα. Επίσης, στις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα τεθεί εκ νέου και το ζήτημα της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που παράγουν συναφή προϊόντα με άλλες, οι οποίες βρίσκονται έξω από τα σύνορα (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία).

Ενδεικτικό της τάσης απαξίωσης της ΕΓΣΣΕ που δημιουργείται είναι και το γεγονός ότι ένας εκ των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί η αύξηση που δόθηκε από 1ης Ιουλίου στον κατώτατο μισθό (1,6%). Ως δικαιολογία ανέφερε ότι η τρόικα δεν θα δεχτεί αυξήσεις στις αποδοχές των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Προανήγγειλε μάλιστα συνάντηση ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για το θέμα άμεσα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα...


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου