Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η «μαύρη τρύπα» ξεπέρασε τα 2,9 δισ. ευρώ

Η υστέρηση των εσόδων ανήλθε στα 2,25 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των δαπανών έφθασε στα 677,82 εκ. ευρώ
Ξεπέρασε τα 2,9 δισ. ευρώ η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου ? Οκτωβρίου και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος το έλλειμμα του τρέχοντος έτους να ξεπεράσει ακόμη και το 9% του ΑΕΠ που είναι ο αναθεωρημένος στόχος του οικονομικού επιτελείου.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει πως η
υστέρηση των εσόδων ανήλθε στα 2,25 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των δαπανών έφθασε στα 677,82 εκ. ευρώ. Πλέον το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί στη βελτίωση των φορολογικών εσόδων στο τελευταίο δίμηνο μέσω της έκτακτης εισφοράς, του τέλους ακινήτων, του ΦΑΠ για το 2010 και των τελών κυκλοφορίας ώστε η "μαύρη τρύπα" να περιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ και το έλλειμμα να κλείσει στο 9% του ΑΕΠ. Γι΄ να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει στο διάστημα αυτό οι εισπράξεις να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 39,23 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 4,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.
Η υστέρηση οφείλεται, μεταξύ των άλλων, στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,12 δισ. ευρώ ή 5,7% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,48 δισ. ή 19,5%.
Στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% ή 970 εκ. ευρώ.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου