Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ασφάλιση ανέργων και το 2012



Σε προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, που έως τώρα έχουν ελάχιστη αποδοτικότητα, καταφεύγει το υπουργείο Εργασίας, ως αντίδοτο στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα προχωρά στην παροχή ιατροφαρακευτικής κάλυψης για τους ανέργους έως και το τέλος του 2012. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης παραδέχτηκε ότι τα προγράμματα πεντάμηνης διάρκειας για την ανεργία δεν φτάνουν για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα, απλώς αποτελούν ένα μικρό ανάχωμα. Αλλωστε, ως τώρα, όπως αποκάλυψε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, από τα 824.000 άτομα που έχουν κάνει χρήση
ανάλογων προγραμμάτων από το 2010 έως σήμερα, μόλις οι 76.000 ήταν άνεργοι (9,2%). Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να ξοδέψει 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ μέσα στο επόμενο τετράμηνο, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης για 300.000 ανέργους και εργαζομένους. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι υπάρχει η πρόθεση από την κυβέρνηση για περαιτέρω αναστολή του μέτρου των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για το 2012 (λήγει 31 Δεκεμβρίου 2011), καθώς και ότι επίκειται ειδική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι άνεργοι να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλο το 2012 από τα ασφαλιστικά ταμεία, ανεξαρτήτως του χρόνου που βρίσκονται στην ανεργία.

Ενα από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, αυτό που αφορά την κοινωφελή εργασία, αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα από τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. Απευθύνεται συνολικά σε 57.000 ανέργους και προσφέρει πεντάμηνη απασχόληση με 625 ευρώ μηνιαίες αποδοχές. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ, ενώ θα υπάρξει ειδική επιτροπή ελέγχου, στην οποία θα προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ταυτόχρονα προωθούνται τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης, που απευθύνονται σε 30.000 δικαιούχους (προγράμματα για νέους πτυχιούχους έως 35 ετών, για ειδικές κοινωνικές ομάδες και για εργαζομένους 55-64 ετών).

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων στήριξης της εργασίας είναι, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, αποτέλεσμα του όρου της απαγόρευσης των απολύσεων για όσο διάστημα θα συμμετέχει μια επιχείρηση σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου