Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Le Monde: «Η διάσωση της Ελλάδας αναβάλλεται» - Ο ξένος Τύπος επικεντρώνεται στην ατελέσφορη σύνοδο του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με δύο από τους ευρωπαίους ομολόγους του, την Ισπανίδα Ελενα Σαλγάδο και τον Βέλγο Ντιντιέ Ρέιντερς, κατά τη διάρκεια του χθεσινού eurogroup ( Πηγή: EPA)

Ολο και πιο κοντά βλέπουν τον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας τα ξένα μέσα ενημέρωσης μετά και την ατελέσφορη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, η οποία κατέληξε σε ακόμα μία χρονική μετάθεση της καταβολής των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Σημερινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» τιτλοφορείται «οι ευρωπαίοι υπουργοί παλεύουν με την ελληνική χρεοκοπία», ενώ ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters το οποίο κάνει λόγο για «επίσπευση του κινδύνου ελληνικής χρεοκοπίας μετά την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου».

«Η διάσωση της Ελλάδας αναβάλλεται» αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική «Le Monde» προτάσσοντας τα «επιπλέον μέτρα που ζήτησε το Εurogroup από την Ελλάδα παρά τα δραστικά μέτρα συρρίκνωσης του δημοσίου που έχει λάβει η κυβέρνηση».

Οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνομιλούσαν για περισσότερες από έξι ώρες, «τα αποτελέσματα ήταν φτωχά» και τελικά κατάφεραν για ακόμα μία φορά να διασπείρουν περισσότερη απαισιοδοξία παρά να καθησυχάσουν τις αγορές.

Το Reuters αναφέρει ότι «το μοναδικό θετικό βήμα ήταν η συμφωνία για το ζήτημα της καταβολής εγγυήσεων της Ελλάδας προς τη Φινλανδία».

Το επίσης αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η στασιμότητα που καταγράφεται στο ελληνικό ζήτημα επηρεάζει συνολικά τις χώρες που μετέχουν στο κοινό νόμισμα και ενισχύει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου