Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

H νέα τακτική των ήπιων τόνων από τον Σαμαρά

Εντύπωση αλλά και νευρικότητα σε ορισμένους κύκλους της ΝΔ προκαλεί η απουσία του προέδρου του κόμματος από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και η γενικότερη στάση αναμονής που έχει επιλέξει ως αντιπολιτευτική στρατηγική.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην ΕΕ που αφορούν την....

διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους ωστόσο αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ακόμη και μεταξύ των ακραιφνών «σαμαρικών» λέγεται ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι το ισχυρό χαρτί του κόμματος και σε αυτή την συγκυρία θα έπρεπε να είναι μπροστά και να αξιοποιεί την κατάρρευση της κυβέρνησης και την εξαφάνιση του κ. Παπανδρέου που έχει αφήσει τον κ. Βενιζέλο να πρωθυπουργεύει». Η αλλαγή στάσης του κ. Σαμαρά διαπιστώνεται από την ημέρα της παρουσίας του στην ΔΕΘ που συνέπεσε με το Ecofin της Πολωνίας και τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε τόσο δημοσίως όσο και στην τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ο κ. Βενιζέλος για την δεινή θέση της χώρας ως απόρροια της αδυναμίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Να μείνει έξω από το “κάδρο”

Έκτοτε ο κ. Σαμαράς επέλεξε τακτική χαμηλών τόνων ενώ μάλιστα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η συμπεριφορά του ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μείνει έξω από το κάδρο των αρνητικών εξελίξεων για την χώρα. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι στον αέρα ενώ τα σενάρια κυρίως από την Γερμανία για plan B με μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους που σημαίνουν χρεοκοπία κερδίζουν έδαφος.

Ακόμη περισσότερο ενισχύονται από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Eurogroup και την καθυστέρηση καταβολής της έκτης δόσης. Ενώ στον κύκλο των συνεργατών του λένε ότι «μετά την εξέλιξη με την αναβολή της έκτης δόσης η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί» επισήμως ο κ. Σαμαράς όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος απέφυγε ακόμη και να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να κατηγορηθεί εντός και εκτός χώρας ότι υπονομεύει την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της επιδιώκοντας απλώς να έλθει στην εξουσία. Έθεσε, μεν, από τον περασμένο Ιούνιο το θέμα των εκλογών αλλά δεν πιέζει την κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή. Έτσι δεν αμφισβήτησε την είσπραξη του τέλους ακινήτου από την ΔΕΗ ενώ θα αρκούσε να πει ότι «η ΔΕΗ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός».

Ωστόσο η ΝΔ δεν ξεκαθαρίζει λ.χ. αν δέχεται την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που ζητά η Τρόικα. Έτσι όμως και ενώ έχει υπερψηφίσει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση δημιουργείται το ερώτημα σε τι η αξιωματική αντιπολίτευση διαφοροποιείται από την κυβέρνηση και τι έχει απομείνει από την άρνηση του Μνημονίου. Έτσι, κάποιοι του χρεώνουν ότι η στάση του αυτή έχει συνέπεια να μην δημιουργείται θετική δυναμική στην κοινωνία και να τείνει να διαμορφωθεί η άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Επιπλέον ο κ. Σαμαράς κινδυνεύει να βρεθεί προ τετελεσμένων και να παραλάβει μετά τις εκλογές την χώρα σε κατάσταση πτώχευσης.

“Δεν βάζουμε την υπογραφή μας στην χρεοκοπία”

«Εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας στην χρεοκοπία της χώρας» λένε, πάντως, στελέχη περί τον πρόεδρο της ΝΔ αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πικρό ποτήρι θα το πιεί μόνη της μέχρι το τέλος η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ο σύμβουλος του προέδρου κ. Δημήτρης Σταμάτης όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος επανέλαβαν με κατηγορηματικότητα ότι «ο κ. Σαμαράς δεν καταλαβαίνει από πιέσεις και δεν ετεροπροσδιορίζεται» απαντώντας στον πρόσφατο κύκλο πιέσεων για συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στοχεύοντας όχι τόσο σε πολιτικά πρόσωπα όσο σε γνωστό εκδοτικό συγκρότημα.

Ενώ η βασική του τοποθέτηση είναι η επαναδιαπραγμάτευση, οι βασικές του προτάσεις τόσο για την φορολογική μεταρρύθμιση όσο και για την εργασιακή εφεδρεία έχουν απορριφθεί από την Τρόικα. Αλλά σε όσους αμφιβάλλουν για το ότι ο κ. Σαμαράς θα αναγκάσει εταίρους και δανειστές να αποδεχθούν μία διαφορετική οικονομική πολιτική,
επισήμως η λεωφόρος Συγγρού λέει ότι δεν διαπραγματεύεται η αντιπολίτευση, αλλά η κυβέρνηση, και ότι άλλες δυνατότητες θα έχει Η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές.
prionokordela

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου