Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Συνεχίζεται το έργο “Τροϊκανοί κι αχόρταγοι για μέτρα”


«Τροϊκανοί κι αχόρταγοι» είναι ο τίτλος του νέου επεισοδίου που παίχτηκε όλο το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών. Τα παζάρια με την τρόικα συνεχίζονται αλλά.. μονόπλευρα καθώς ο Π. Τόμσεν και ο Μ. Μορς συνεχίζουν να απαιτούν πολύ σκληρά μέτρα για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης θα «σκοτώσει» τον ελληνικό λαό. Δε φτάνουν τα σκληρά μέτρα για το...
2011 και το 2012 με τις έκτακτες εισφορές, τις απολύσεις υπαλλήλων και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι τροικανοί επιμένουν σε δύο σημεία:
Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και με το νόμο. Μισθοί κάτω από 500 ευρώ καθαρά, ευέλικτες μορφές εργασίας όπως συμβάσεις της μιας ημέρας ή τους ενός μήνα, εργαζόμενοι όμηροι των επιχειρήσεων στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Μείωση του εργατικού κόστους για να τα βρουν οι ξένοι εύκολα όταν θα έλθουν να αγοράσουν την Ελλάδα. Οι τροικανοί κάνουν πως δεν ξέρουν ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται ήδη με 400-500 ευρώ και λένε και ευχαριστώ. Όμως θέλουν νόμο που θα ξεθεμελιώνει κάθε έννοια εργατικής προστασίας. Αυτά που στις χώρες τους δεν τα εφαρμόζουν, θέλουν να τα επιβάλουν στην Ελλάδα. Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και η κυβέρνηση πιθανότατα θα πει το ναι αφού είναι με το πιστόλι στον κρόταφο. Όμως, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νόμο – έκτρωμα, κι αυτή τη φορά φαίνεται ότι σοβαρολογούν. Η Λ. Κατσέλη σε άρθρο της Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τονίζει ότι η πλήρης αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και η ουσιαστική κατάργηση των συνδικάτων θα φέρει μειώσεις μισθών 30%. Το σοβαρό είναι ότι η προστασία των εργαζόμενων με συλλογικές συμβάσεις ισχύει σε Γερμανία και Γαλλία, εκεί όπου τα συνδικάτα είναι πανίσχυρα και οι εργοδότες λογοδοτούν.
Νέο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση πάνω από 6 δις ευρώ τη διετία 2013-14 που θα χρησιμοποιηθεί σαν «μαξιλάρι» σε περίπτωση που δεν πάει τίποτε καλά και εξοκείλει η οικονομία. Από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά κανείς δε ρωτά αλλά είναι σίγουρο πως θα πληρώσουν και πάλι οι πολίτες. Ο Π. Τόμσεν άλλωστε προαναγγέλλει πολύ δυσκολότερες ημέρες για τους Έλληνες: «Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης», επισημαίνει.
Προετοιμάζονται δηλαδή για νέο σοκ, μεγαλύτερο από αυτό που προκλήθηκε από το πολυνομοσχέδιο της Πέμπτης. Προφανώς πιστεύουν ότι στην Ελλάδα «λεφτά υπάρχουν» ακόμη και ότι τόσο χρόνια «μαζί τα φάγαμε».

Όμως ταιριάζει γάντι εδώ το «ναζί τα φάγανε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου