Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Περνάνε πριονοκορδέλα κύριες, επικουρικές και το εφάπαξ

ΜΕΙΟΝ 40% ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.000 ευρώ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ * ΕΩΣ 50% ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νέες περικοπές στο εφάπαξ έως και 30% και στις επικουρικές 50% προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα περικόπτονται οι κύριες συντάξεις και γενικά επιβάλλεται υποχρεωτικό κούρεμα σε κάθε αμοιβή ή παροχή που μοιάζει ότι ξεφεύγει από το όριο της φτώχειας.
Τίποτα να μην προεξέχει από το όριο της φτώχειας...Τίποτα να μην προεξέχει από το όριο της φτώχειας... Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής επικυρώθηκε η μείωση κατά 40% του ποσού της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Η περικοπή αφορά όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος, ενώ θα διαγραφεί αυτή η περικοπή με τη συμπλήρωση. Ωστόσο παραμένει η περικοπή κατά 20% για όσους είναι άνω των 55 ετών και για το τμήμα της σύνταξης πέραν των 1.200 ευρώ.

Των περικοπών εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας, οι συνταξιούχοι που αποστρατεύτηκαν υποχρεωτικά λόγω προαγωγής νεότερων, όπως επίσης και τα θύματα της τρομοκρατίας.
Οσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, πέραν των ανωτέρω εισφορών, πληρώνουν και «ΛΑΦΚΑ» (εισφορά αλληλεγγύης) από 4%-14% για το σύνολο της σύνταξης και όχι μόνο για το ποσό που υπερβαίνει αυτό το όριο. Πρόσθετα, όσοι είναι μικρότεροι των 60 ετών και λαμβάνουν, μετα τις ανωτέρω περικοπές, κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ υπόκεινται σε επιπλέον περικοπή από 6% έως 10%.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αποφασίστηκε ακόμη οι επικουρικές να μειωθούν:
- Κατά 30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ).
- Κατά 15% στο ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό Κοινής Ωφέλειας).
- Κατά 20% στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων και 50% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 500 ευρώ.
Ανάλογα με τη χρονιά
Το εφάπαξ θα μειωθεί κατά:
* 25% στη ΔΕΗ για τις αιτήσεις του 2010 και 30% στις αιτήσεις του 2011.
* 15% στο Πρόνοιας του Δημοσίου για τις αιτήσεις του 2010 και 20% για τις αιτήσεις του 2011.
* 30% στην Εμπορική.
* «Αυτοί που τόσα χρόνια καταλήστευαν τα δημόσια ταμεία και την "περιουσία" των εργαζομένων ήταν και παραμένουν στο απυρόβλητο», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων της Εμπορικής, Γ. Κωνσταντινόπουλος. Και συνεχίζει: «Φτάνει πια η στοχοποίηση όσων ήταν όλα αυτά τα χρόνια συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ελληνικό κράτος». *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου