Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο

Στο 3,1% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο από 1,7% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή .
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή  του μηνός Σεπτεμβρίου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 5,6%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2011, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 3,3% το Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 10 – Σεπτεμβρίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 09 – Σεπτεμβρίου 10, παρουσίασε αύξηση 3,9%, ίδια με την αύξηση που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής , η αύξηση αυτή ερμηνεύεται κατά κύριο λόγο από τη λήξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων.
Συγκεκριμένα κατά το Σεπτέμβριο, ο δείκτης «Ένδυση – υπόδηση» σημείωσε άνοδο της τάξης του 35,8% λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα προ εκπτώσεων. Ακολουθεί ο δείκτης «Διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» κατά 5% και ο δείκτης «αλκοολούχα ποτά και καπνός» κατά 3% λόγω της αύξησης κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου