Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Χωρίς δελφίνο στις ΒρυξέλλεςΜοναξιά στην αρένα με τα θηρία, μέχρι να έλθει ο… Μόσκοβος!




Σοφία Βούλτεψη
Ο «πονηρός» τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός εισήγαγε χθες στο υπουργικό συμβούλιο το θέμα του επικείμενου νέου κουρέματος («διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε το χρέος»), αποδεικνύει ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και σήμερα ο κ. Παπανδρέου πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να βάλει την υπογραφή του.

Όλα δείχνουν πως το προπαγανδιστικό πρωτόκολλο θα ακολουθηθεί για άλλη μια φορά: Εντολή από τις Βρυξέλλες, συμμόρφωση και επιστροφή για τους πανηγυρισμούς στην Αθήνα. Ανάλογα με το τι έχει ήδη αποφασιστεί – ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της 11ης Μαρτίου, που ήταν καταστροφική, αφού μας οδήγησε στην διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων – θα δρομολογηθεί και η επιχειρηματολογία του πανηγυρισμού.

Αν πρόκειται για μεγάλο «κούρεμα», δηλαδή άνω του 50%, οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, θα πανηγυρίσουν λέγοντας πως γλίτωσαν τη χώρα από το μισό της χρέος.

Αποσιωπώντας, βέβαια, τις τρομερές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης που, όταν τις βρούμε μπροστά μας, με την μορφή πιστωτικού γεγονότος, δηλαδή κανονικής χρεοκοπίας, θα είναι πια αργά.

Διότι, η απόφαση της 11ης Μαρτίου, μιλούσε για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Και ουδείς πρόκειται να παραιτηθεί από το 50 ή το 60% των χρημάτων του και μάλιστα… εθελοντικά.

Αν τελικά το «κούρεμα» κυμανθεί κάτω του 50% (από 30 ως 50% ανέφερε χθες το Ρόιτερ’ς), τότε το επιχείρημα της θριαμβολογίας θα αντιστραφεί: Και μειώσαμε το χρέος και δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός – χωρίς αυτό να αποκλείεται και σ’ αυτήν την περίπτωση.

Ζούμε πλέον τα αποτελέσματα του δεύτερου κύματος «αποφάσεων» της ΕΕ, αυτών της 21ης Ιουλίου, που ουσιαστικά αποτέλεσαν την επισφράγιση της χρεοκοπίας, προσδιορίζοντας την συμμετοχή των ιδιωτών στο 21%, για να διαπιστωθεί αμέσως μετά πως αυτό δεν είναι αρκετό.

«Παλεύουμε με τα θηρία», είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι στιγμής προκύψει, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τα «θηρία» με μεγάλη ευκολία επιβάλλουν τις αποφάσεις τους.

Την ίδια ώρα, την ώρα που η χώρα με μαθηματική ακρίβεια οδεύει προς μια καταστροφική χρεοκοπία, δεν υπάρχει καμιά σοβαρή αντίδραση από πουθενά.

Δίνουν όλοι την εντύπωση ότι περιμένουν το μοιραίο, με την μορφή ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι χθες, ο υπουργός των Οικονομικών απουσίαζε από την σχετιζόμενη με την περαιτέρω «ελάφρυνση» του χρέους συζήτηση, αφήνοντας τον κ. Παπανδρέου να πάρει το θέμα πάνω του στο υπουργικό συμβούλιο και αποφεύγοντας να προπαγανδίσει μια τέτοια προοπτική – όπως έπραξε όταν διαφήμιζε την ανταλλαγή ομολόγων, μιλώντας για τον κλειδούχο του τρένου και υποστηρίζοντας πως αυτό θα διαρκούσε «μια στιγμή».

Σημειώνεται ότι η «στιγμή» δεν έχει τελειώσει ακόμη, αν και έχουν περάσει μήνες, ενώ τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο από την αντίδραση των… κανονικών κλειδούχων.

Η αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ ολόκληρης της ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών, αποδεικνύει πως τα «σπλάχνα» έχουν εγκαταλείψει το σώμα – όπως και στην περίπτωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που παρεμποδίζουν την έκδοση των λογαριασμών με το χαράτσι στα ακίνητα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στις Βρυξέλλες σήμερα πηγαίνει μόνος του ο κ. Παπανδρέου, με τον κ. Βενιζέλο να απέχει από το «τελικό κούρεμα».

Οπότε, μπορούμε να υποθέσουμε πως ο πρωθυπουργός αφέθηκε… μόνος με τα θηρία.

Τέλος, η χθεσινή παρέμβαση Πούτιν υπέρ της Ελλάδας δεν φαίνεται να είναι τυχαία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός «βλέπει» να φθάνει το τέλος μιας πολιτικής που «πάγωσε» τις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου