Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ο Παπουτσής θέλει να βιντεοσκοπούνται όλες οι διαδηλώσεις

Ο Παπουτσής θέλει να βιντεοσκοπούνται όλες οι διαδηλώσειςΠαρατηρητήριο βιντεοσκόπησης το οποίο θα στελεχώνεται από πολίτες πρότεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα των ένστολων συνδικαλιστών με θέμα «Αστυνομία και ανθρώπινα δικαιώματα», ο Χρήστος Παπουτσής πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο βιντεοσκόπησης των διαδηλώσεων το οποίο θα στελεχώνεται από έγκριτους πολίτες καθολικής αποδοχής, ίσως νομικούς.

Το οπτικό υλικό που θα συγκεντρώνεται θα παραδίδεται στη Βουλή και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως αποδεικτικό μέσο στις περιπτώσεις διεξαγωγής δίκης.
Ακόμα, πρότεινε οι δημοσιογράφοι να φορούν ειδικά γιλέκα στις διαδηλώσεις, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη διότι έτσι θα στοχοποιούνται οι δημοσιογράφοι απέναντι σε άλλους χώρους, κάτι που εξέπληξε τον υπουργό.
Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε πως πρέπει να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς, πέρα από πολιτικά παιχνίδια. «Πρώτα απ’ όλα να αυτοδεσμευτούμε οι πάντες ότι η Αστυνομία καλά θα κάνει να μην κυκλοφορεί ούτε στην Ιπποκράτους, ούτε να κόβει βόλτες στη Συγγρού πάνω και κάτω, όπως προηγουμένως θεωρούσε σπίτι της τη Ρηγίλλης, ούτε να κυκλοφορεί στον Περισσό, ούτε στην Κουμουνδούρου. Η Αστυνομία να καθίσει στο σπίτι της και να επανέλθει εκεί που είναι το καθήκον της. Δηλαδή, να εφαρμόζει τους νόμους, κυρίως, όμως, να εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια» ανέφερε απευθυνόμενος στο αστυνομικό ακροατήριό του.
Τόνισε πως είναι αδιανόητο ο αστυνομικός που καλείται να υπερασπιστεί τους νόμους να γίνεται παραβάτης των νόμων καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Όταν κάποιοι παρεκτρέπονται και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τότε είναι που κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύνολο της Αστυνομίας» επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός.
Η χρήση βίας από την αστυνομία μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του νόμου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, όπως ορίζουν οι νόμοι του κράτους. Μπορεί να γίνει λοιπόν μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις που επιτρέπονται και περιγράφονται ακριβώς από το νόμο. Διαφορετικά, η χρήση βίας από την αστυνομία εκτός αυτού του πλαισίου τιμωρείται ως κατάχρηση εξουσίας” συνέχισε ο ίδιος.
Ακόμη μία φορά επισήμανε πως η επίδειξη δύναμης αυτών που έχουν την εξουσία είναι η αυτοσυγκράτηση, γι’ αυτό και χρειάζεται διαρκής αξιολόγηση της επιχειρησιακής ικανότητας των μονάδων και των ανθρώπων, ενώ χρειάζεται παραδειγματική και άμεση τιμωρία για όσους αυθαιρετούν.
Όσον αφορά τις επαναλαμβανόμενες “παρεκτροπές” των αστυνομικών σε βάρος δημοσιογράφων, με πρόσφατο παράδειγμα τα τελευταία επεισόδια στο Σύνταγμα, δήλωσε: “Θέλω να διευκρινίσω από ηθικής πλευράς ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ ενός απλού πολίτη και ενός δημοσιογράφου θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Από νομικής, όμως, πλευράς η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.»
Και συμπλήρωσε: «Η άσκηση βίας εις βάρος δημοσιογράφου είναι διπλά κατακριτέα γιατί, πέρα από την παραβίαση της γενικής αρχής προστασίας της ζωής, συνεπάγεται προσβολή ενός επαγγέλματος η άσκηση του οποίου προστατεύεται από το Σύνταγμα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι, εξ ορισμού, οι δημοσιογράφοι δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη, ούτε για την ασφάλεια των ενστόλων, η εκδήλωση βίας εις βάρος τους θίγει και κύριες πολιτικές αξίες -πράγμα που την καθιστά πολλαπλά απαράδεκτη. Αν οι αστυνομικοί υφίστανται τις συνέπειες της ψυχολογικής και σωματικής κόπωσης, οι δημοσιογράφοι εργάζονται υπό καθεστώς ψυχολογικής και σωματικής έντασης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου