Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Κυρία, ο μπαμπάς μου αυτοκτόνησε»



Περιστατικά λιποθυμίας μικρών μαθητών από ασιτία σε σχολεία της πρωτεύουσας αποκάλυψε ο Σύλλογος Δασκάλων Α’ Αθήνας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Μαριόλης, η σχολική κοινότητα ενός από τα Δημοτικά, που είδαν τους μαθητές τους να λυγίζουν από πείνα, θρήνησε πρόσφατα για τον πατέρα μαθητή που δεν άντεξε το βρόχο της ανεργίας και έδωσε τέλος στη ζωή του.
Εξάλλου, τα πρώτα επίσημα θύματα του σφοδρού οικονομικού πολέμου που έχει εξαπολυθεί την
τελευταία διετία στο χώρο της εκπαίδευσης είναι ζευγάρι εκπαιδευτικών, νηπιαγωγός και γυμναστής, με τρία παιδιά. Τους βρήκε ο θάνατος σε τροχαίο ενώ κατευθύνονταν από την οικογενειακή τους εστία στη Λάρισα προς τη Δράμα, όπου υπηρετούσε η μητέρα. Η αίτησή της για απόσπαση δεν ικανοποιήθηκε. «Φέτος ήταν η πρώτη φορά που δεν ικανοποιήθηκαν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις απόσπασης των τριτέκνων. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έμειναν στο συρτάρι ακόμη και αιτήσεις εκπαιδευτικών με σοβαρές ασθένειες», ανέφερε στον «Ε.Τ.» ο αιρετός εκπρόσωπος των δασκάλων στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Παληγιάννης, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος για την τραγική απώλεια των δύο εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος, ειδικά στη Θεσσαλία, το κύμα συγχωνεύσεων μείωσε τα κενά για αποσπάσεις. Ο κοντινότερος νομός που απέμεινε στους δασκάλους με εστία στη Λάρισα και τα Τρίκαλα ήταν η Φθιώτιδα, περιοχή που δηλώθηκε μαζικά από τους Θεσσαλούς, οι οποίοι ταξιδεύουν καθημερινά για να εργαστούν.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί πρωταγωνιστούν αυτή την εποχή σε μικρές οδύσσειες, αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις είτε για να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους είτε για λόγους υγείας. Και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών σέρνουν τα βήματά τους στα σχολεία αφήνοντας στο σπίτι άνεργους γονείς για να συναντήσουν παγωμένους δασκάλους σε τάξεις πιο γκρίζες από ποτέ. Μέσα στον Οκτώβριο τα δημοτικά απειλείται να κλείσουν εντελώς. Οι μεγαλύτερες παρατάξεις στο Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, κατεβαίνουν στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου, που προγραμματίζεται να συγκληθούν μέσα στο μήνα, με εισήγηση για απεργία διαρκείας με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων, όπως το 2006. Οι δύο αντίπαλες παρατάξεις για πρώτη φορά στην ιστορία τους εκδίδουν πανομοιότυπες ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας το «πολυνομοσχέδιο της ντροπής». Για τη «χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος, την κυβέρνηση που “υποδούλωσε” τη χώρα στην Τρόικα», μιλά στην ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ, τη θέση της από την κυβερνητική πολιτική διαχωρίζει η ΠΑΣΚ.
Ο αριθμός των υπό κατάληψη γυμνασίων και λυκείων διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (πάνω από 800) σύμφωνα με τα στοιχεία των μαθητών, τα οποία διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας, διαρρέοντας ότι τα κατειλημμένα σχολεία μειώθηκαν ραγδαία, πέφτοντας στα 250. Οδηγίες να αναπληρωθούν εντός του τρέχοντος τριμήνου οι ώρες που χάθηκαν λόγω των καταλήψεων απέστειλε χθες στα σχολεία η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Οι οδηγίες προβλέπουν μάθημα τα Σάββατα σε όσες περιπτώσεις δεν επαρκεί ο συνδυασμός ηπιότερων μέτρων, όπως είναι η περικοπή των περιπάτων και η αξιοποίηση των σχολικών εορτών. Ανήσυχη για την έκρυθμη κατάσταση στα σχολεία, η ηγεσία του υπουργείου αυξάνει την πίεση στους διευθυντές. Με έγγραφό του ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Μιχ. Κοντογιάννης τούς υπενθυμίζει ότι ευθύνονται προσωπικά για την ομαλή λειτουργία του σχολείου τους. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, «σε όλη τη χώρα έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές στα σχολεία όπου υπήρξαν βανδαλισμοί, καταστροφές και άλλα φαινόμενα ανομίας. Μεταξύ άλλων ζητούνται αποζημιώσεις από τους δράστες ή από τους κηδεμόνες τους, όταν είναι ανήλικοι».
(από το Ελεύθερο Τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου