Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ελλάς Ελλήνων … Τροϊκανών

Εχουμε ξαναγράψει πολλές φορές ότι η Ελλάδα που ξέραμε έχει τελειώσει. Οτι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι τόσο βίαιες που σε λίγους μήνες ή δύο – τρία χρόνια πρέπει να γίνουν τόσα πολλά που θα χρειαζόταν κανονικά 40 χρόνια. Ασφαλώς, ορισμένες μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν, μάλιστα καθυστέρησαν και πάρα πολύ. Ομως, με βιτρίνα αυτές τις αλλαγές, η τρόικα και η κυβέρνησή της ξεθεμελιώνουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τα οποία ούτε προκλητικά ήταν, ούτε και διέλυσαν την οικονομία.Δε μιλάμε για πριμ και επιδόματα κάτω από το τραπέζι, μιλάμε για κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με αίμα και τώρα με αίμα χάνονται στο όνομα της…
αναδιάρθρωσης της οικονομίας.
Δε θα πρέπει, όμως, να είμαστε έκπληκτοι για τις αλλαγές. Η συνταγή που ακολουθείται είναι αυτή που εφαρμόζει το ΔΝΤ κάθε φορά που δίνει δάνεια. Μόνο που στην Ελλάδα η εφαρμογή είναι πιο επώδυνη διότι ήταν χύμα η οικονομία.
Ωστόσο, όλοι οι Ελληνες θα πρέπει πλέον να συνηθίσουμε στο νέο κράτος, τη νέα τάξη πραγμάτων που εγκαθιδρύει η τρόικα. Αυτοί είναι οι δανειστές, αυτοί επιβάλουν και τους όρους. Μέχρι φυσικά να έλθει κάποιος και να πει το αυτονόητο: ότι τα βάρη θα τα πληρώσουμε όλοι αλλά δίκαια. Κι όχι οι συνήθεις ύποπτοι. Μαζί τα φάγαμε αλλά τα εκατομμύρια των Ελλήνων έφαγαν ψίχουλα, μερικές εκατοντάδες συνεχίζουν να λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο.
Τι είναι αυτό που αλλάζει στη νέα Ελλάδα;
• Κατ’ αρχάς μικρότερο κράτος, λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Κάποιοι λένε ότι ένας στους 3, δηλαδή κοντά 300.000 θα βγουν εκτός δημοσίου. Είτε με απολύσεις είτε με εργασιακή εφεδρεία είτε με οικειοθελή ή βίαιη συνταξιοδότηση και καμιά πρόσληψη. Κι αν φέτος η εφεδρεία δε γίνει και πολύ αισθητή, αφού θα αγγίξει υποψήφιους συνταξιούχους, από του χρόνου θα κλάψουν μανούλες και στον στενό δημόσιο τομέα, και στους εκπαιδευτικούς ή τους εργαζόμενους στην υγεία.
• Οι υπάλληλοι που θα μείνουν στο δημόσιο να είναι σε πλήρη διαθεσιμότητα. Δεν θα μένουν σταθεροί δηλαδή σε μια δουλειά αλλά θα μετακινούνται, εφόσον το απαιτεί η υπηρεσία, και σε άλλους φορείς του δημοσίου.
• Οσοι συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρόνος θα φτάσει τα 65 με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα βγαίνουν στα 60.
• Κι όταν θα έλθει η ευλογημένη αυτή ώρα θα δουν το εφάπαξ τους να ψαλιδίζεται ή να εξαφανίζεται. Θα δουν και τις συντάξεις τους να είναι τόσο χαμηλές που δε θα μπορούν να ζήσουν. Κάποιοι κάνουν λόγο για μεσοσταθμική μείωση 20%, ίσως είναι και περισσότερο. Και όλα τα χρόνια που πλήρωναν εισφορές για μεγάλη σύνταξη πάνε χαμένα. Οσο για την επικουρική σύνταξη, όταν θα είναι μειωμένη κατά 60%-80% δε θα έχει νόημα να μιλάμε γι’ αυτή.
• Παιδεία και Υγεία κατά κύριο λόγο, δηλαδή οι βασικοί κοινωνικοί πυλώνες μιας χώρας, θα δουν τα κονδύλια τους να ψαλιδίζονται. Και οι πολίτες θα «απολαμβάνουν» άθλιες ή μηδενικές υπηρεσίες. Τα παιδιά μας θα φεύγουν για το εξωτερικό γιατί εδώ δε θα υπάρχει ελπίς.
• Οι φόροι θα είναι τόσο μεγάλοι που θα γίνουμε συνεταίροι με την εφορία. Τα αφορολόγητα όρια δεν θα υπάρχουν, οι έκτακτες εισφορές θα γίνουν μόνιμες, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν ανελλιπώς και οι άλλοι θα πίνουν στην υγεία των κορόιδων.
• Οσο για τον ιδιωτικό τομέα, ήδη ζούμε επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις πείνας και δυστυχίας. Εργασιακός μεσαίωνας και τα αφεντικά να σου λένε άμα σου αρέσει, αν όχι πήγαινε αλλού.
Αυτή θα είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. Οσο για το παρόν και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κάτω από τις διαταγές της τρόικας, το Βήμα της Κυριακής κωδικοποιεί τι μας περιμένει άμεσα:

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΦΑΠΑΞ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
* Μείωση επικουρικών συντάξεων
* Ειδική εισφορά για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ
* Περικοπές στις παροχές (επιδόματα ενοικίου, επιτοκίων κ.λ.π.) Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ταξίδια κ.λ.π.)
* Μείωση επιδομάτων ανεργίας κα ικατάργηση των επιδομάτων σε εποχικά απασχολούμενους
* Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτερων συντάξεων όλων των Ταμείων
* Αύξηση εισφορών για νέουςασφαλισμένους στον ΟΓΑ
* Αύξηση εισφορών στο Ταμείο των επιστημόνων και στον ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων)
* Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων (μετά τις περικοπές ως 30% στο Δημόσιο και στα ευγενή Ταμεία)
* Μείωση 6% στις συντάξεις του ΝΑΤ
* Μείωση συντάξεων ΟΤΕ
ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
* Εφαρμογή του «χρυσού κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στα Ταμεία
* Αύξηση κατά 40% της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και Ταμεία
* Ενιαίες παροχές υγείας στα Ταμεία
* Μείωση των επιδομάτων σε χρήμα προς ασφαλισμένους
* Πληρωμή επίσκεψης και εξετάσεων από ανασφάλιστους στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων
* Σύμβαση δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
* Μείωση των επιδοτήσεων σε ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές
* Εφαρμογή του θεσμού της κάρτας εργασίας για όλους τους εργαζομένους
* Σύσταση ταμείου ανεργίας (αλληλεγγύης) για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ (εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου