Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε επισήμως πως πάμε για «κούρεμα»

Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε επισήμως πως πάμε για «κούρεμα»Ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως «Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε το χρέος». Είναι η πρώτη φορά που επισημοποιείται από τα πιο επίσημα χείλη, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πως επίκειται »κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης πως ελπίζει σε «γενναίες λύσεις» από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση της G20, που θα αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους.
«Είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα» είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το ύψος του «κουρέματος».

Άλλωστε οτιδήποτε ειπωθεί ή γραφτεί αυτές τις ώρες για το ύψος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά μία εικασία. Γιατί ακόμα για το συγκεκριμένο θέμα εν έχουν συμφωνήσει ακόμα Μέρκελ και Σαρκοζί, και αυτή η διαφωνία θεωρείται η αιτία της αναβολής αρχικά και μετέπειτα αλλαγής ημερομηνίας στη Σύνοδο Κορυφής.Όμως οι σοβαρότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο γι κούρεμα περίπου 50%.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως την ώρα που ο Πρωθυπουργός εξηγούσε στους υπουργούς «τις δυσκολίες στην ψήφιση από τα ευρωπαικά κοινοβούλια της αύξησης του Ευρωπαικού Ταμείου διάσωσης» το Reuters μετέδιδε περί συμφωνίας Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Σλοβακία για στην έγκριση επέκτασης του EFSF.
Στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έκρινε ως θετική την πρώτη έκθεση της τρόικας και επιτέθηκε στη Ν.Δ κατηγορώντας την για ψεύδη και δημαγωγίες.
Μετά από την «αποκάλυψη» του Πρωθυπουργού, οι εξελίξεις αναμένεται να πάρουν καταιγιστική μορφή και έτσι αποκτούν τεράστια σημασία οι αυριανές του συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αλλά και με τον αρμόδιο επίτροπο για τα οικονομικά Όλι Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου